Potpuni kolaps
246

Zbog politike u Banovićima čak 1.555 porodica neće dobiti pomoć EU, novac će biti vraćen

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Građani Banovića od danas su postali taoci politike, a cijenu rata između dvije strane upravo će platiti oni. Naime, Općina Banovići se nalazi u potpunoj finansijskoj blokadi, a zbog lokalnih političara čak 1.555 domaćinstava neće dobiti novac od Evropske unije.

Nastavak druge vanredne sjednice Općinskog vijeća Banovići danas je ponovo prekinut, a zbog, kako je to naveo predsjedavajući Robert Lapčević, kršenja poslovnika o radu od aktuelne većine. Tokom sjednice, između ostalog je traženo usvajanje odluke o privremenom finansiranju, ali i smjena rukovodstva vijeća.

"Sjednicu sam po drugi puta morao prekinuti jer se ne poštuje poslovnik o radu. Smjena predsjedavajućeg nije nikakav problem i u svakom trenutku većina na to ima pravo, ali se mora ispoštovati zakon te procedure koje to nalažu. Oni to žele ad hoc uraditi i u tome je problem. Pokušali smo doći do kompromisa, ali nismo uspjeli", kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići Robert Lapčević.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Iz aktuelne većine koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA) navode da razloga za prekidom sjednice ipak nije bilo.

"Mi smo nakon prvog dijela druge vanredne sjednice predsjedavajućem Općinskog vijeća i Komisiji za izbor i imenovanje poslali prijedloge za nove članove rukovodstva. Ovu sjednicu je trebalo znatno ranije zakazati, posebno zbog odluke o privremenom finansiranju. Bitno je reći da se mora usvojiti budžet te mi kao većina želimo učestvovati u njegovom kreiranju. Ovakvim pritiskom prema novoj skupštinskoj većini neće se postići ništa dobro", ističe predsjednik Kluba vijećnika PDA Sifet Ikanović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ikanović kaže i da za većinu nije pogodna odluka o privremenom finansiranju koja bi važila do 31. marta ove godine. Tada bi, kako tvrdi, načelnik općine Bego Gutić imao mogućnost samostalnog donošenja budžeta u kojem se nova većina ništa ne bi pitala.

"Deblokada rada Općinskog vijeća je u smjeni aktuelnog rukovodstva. Načelnik je odgovoran za budžet i on je trebao voditi računa o tome. Mi nismo imali nijedan sastanak po tom pitanju već nam je o svemu pa i nemogućnosti isplate novca od EU, govoreno tokom današnje sjednice. Nas su danas tokom sjednice najprostije rečeno uslovljavali", dodao je Ikanović.

Tokom današnje sjednice jedan od prijedloga je bio i taj da se prvenstveno razmatra i usvaja odluka o privremenom finansiranju, a tek nakon toga da se ide u smjeru smjene aktuelnog rukovodstva Općinskog vijeća, ali razumijevanja nije bilo.

S obzirom da je sjednica prekinuta, odnosno da nijedna odluka nije usvojena, Banovići su ostali bez mogućnosti finansiranja, a nisu se stekli uslovi ni za isplatu pomoći Evropske unije za 1.555 domaćinstava kojima su po pozivu odobrena sredstva u ukupnom iznosu od 666 hiljada konvertibilnih maraka.

U petak je krajnji rok za isplatu, a spomenuti novac će, kako je najavljeno iz finansijske službe Općine Banovići, biti vraćen. Također, sada novca nema ni za isplate plata budžetskim korisnicima, a posljedice će osjetiti i ostale kategorije društva koje po raznim socijalnim osnovama primaju pomoć od javnog novca.

"Odluka o privremenom finansiranju je najvažnija za građane Banovića, ali nismo imali razumijevanja od novoformirane većine. Naglašavali smo značaj usvajanja odluke o privremenom finansiranju kako ne bi ispaštale socijalne kategorije, studenti i đaci kroz odluke o stipendiranju te ostali građani. Međutim, sada odgovornost za sve posljedice snosi novoformirana većina", kazala je predsjednica Kluba vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Banovića Minela Agić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Nastavak sjednice od Lapčevića je predložen za četvrtak, 11. januara ove godine, ali to nije prihvaćeno od aktuelne većine. Shodno tome saga u Banovićima se nastavlja, a počela je u junu prošle godine, kada je formirana nova većina u kojoj se nalazi 11 vijećnika PDA, zatim jedan iz NiP-a te dva iz SDA koji su nakon isključenja iz stranke postali nezavisni vijećnici.

Nova većina tražila je smjenu Gutića, ali u tome nisu uspjeli. Shodno procedurama, s 1. januarom nastupila je izborna godina u kojoj nije moguće vršiti opozive te Gutić kao lider ostaje do lokalnih izbora koji bi trebali biti održani u oktobru.