Upozorenje članova UO
0

Zbog pada naplate RTV takse moguć finansijski kolaps

SRNA
Zgrada BHRT-a u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Zgrada BHRT-a u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
RTV sistem BiH doživjet će potpuni finansijski kolaps u 2012. godini ukoliko se nastavi ovogodišnji trend pada naplate RTV takse u Federaciji BiH, upozorili su danas članovi upravnih odbora i direktori BHRT-a i Radio televizije Republike Srpske (RTRS).

Budući da 3. tematska sjednica Odbora Javnog radio-televizijskog sistema BiH nije danas održana u Tesliću zbog nedolaska predstavnika Radio televizije Federacije BiH (RTV FBiH), članovi UO i direktori BHRT-a i RTRS-a saopštili da su da tri javna emitera u BiH završavaju tekuću godinu u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji.

Razloge ovako teške situacije, kako je saopšteno, između ostalog, treba tražiti i u činjenici da je u toku ove godine prikupljeno 3.200.000 KM manje sredstava u odnosu na 2010. godinu.

"Izraziti pad naplate RTV takse desio se u FBiH i on će u odnosu na 2010. godinu, za cijelu BiH iznositi oko šest odsto ukupnih prihoda", navodi se u saopštenju i dodaje da se za razliku od FBiH, iznos naplate u RS  zadržao na prošlogodišnjem nivou.

Prema statističkim podacima, u ovoj godini je trećina stanovništva BiH, odnosno stanovništvo RS, sa 45 posto  je učestvovalo u finansiranju sistema javnog informisanja.

Ukoliko se trend pada nastavi i u 2012. godini, upozorava se u saopštenju, RTV sistem BiH doživjet će potpuni finansijski kolaps, a to može značiti da će i pored visokog procenta naplate u RS i pozitivnog poslovanja koje ima RTRS, ovaj javni emiter doći u tešku finansijsku situaciju.

"Razloge za drastičan plad naplate treba tražiti u neodgovornom radu službe naplate RTV FBiH, što je u protekle tri godine dovelo do zastare potraživanja i finansijskih gubitaka od gotovo 50 miliona KM, za šta bi se ukoliko budu postojale osnove moglo zatražiti utvrđivanje zakonske odgovornosti onih koji su doprinjeli ovakvom stanju", navodi se u saopštenju.
Neodgovornost i neshvatanje ozbiljnosti situacije rukovodstva RTV FBiH, kako je saopšteno, ogleda se i u tome što već treći put ne prisustvuju zakazanim tematskim raspravama na kojima se trebalo da se analizira rad službi naplate RTV taksi i usvoje mjere za poboljšanje, kao i o procesu digitalizacije u BiH, a u čijem radu je trebalo da učestvuje i ministar saobraćaja i veza BiH Rudo Vidović.

"Na ovaj način poslovodstvo i UO RTV FBiH su generisali blokadu rada Odbora Javnog RTV sistema i to u njegovoj najvažnijoj funkciji, a to je kontrola prihoda RTV takse i procesa digitalizacije BiH", navodi se u saopštenju.

Upravni odbori BHRT-a i RTRS-a i direktori ova dva emitera apeluju da se TV pretplatnici i cjelokupno građanstvo ozbiljno odnose prema svojoj zakonskoj obavezi plaćanja RTV takse, jer od toga zavisi opstanak tri javna emitera u BiH.