Pismo Poslovodnog odbora BHRT-a
0

RS obmanjuje građane i poziva na rušenje javnog RTV servisa

Sarajevo-x.com
Zgrada BHRT-a u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Zgrada BHRT-a u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Nakon jučerašnjih izjava zvaničnika Republike Srpske o potrebi ukidanja Radio televizije BiH, pozivanja na neplaćanje RTV takse, iznošenja netačnih i iskrivljenih podataka o naplati i raspodjeli novca od RTV takse, najave jednostranog intervenisanja u postojećim zakonskim propisima o javnim emiterima u BiH, oglasio se Poslovodni odbor BHRT-a.

Poslovodni odbor se otvorenim pismom obratio državnim i međunarodnim, medijskim organizacijama i asocijacijama, domaćoj i međunarodnoj javnosti. Pismo prenosimo u cjelosti.

Duboko svjesni situacije, uzroka čije su posljedice jučerašnje zapaljive i huškačke izjave predsjednika i premijera RS Milorada Dodika i Aleksandra Džombića, Poslovodni odbor BHRT-a upozorava da ovakve nezakonite pojave i procesi za državu i građane BiH, medijski i javni prostor bih imaju sljedeće posljedice:

1. Uvođenje prakse nepoštivanja zakona i nekažnjenog rušenja demokratskog ambijenta vladavine prava u BiH jer se neodgovorno, jednostrano, mimo parlamentarne procedure, argumentom sile i ultimatuma poziva na rušenje javnog servisa BiH i zakonskih okvira o postojanju i funkcionisanju sistema javnog emitiranja u BiH.

2. Rušenje jedinstvenog medijskog prostora javnog emitiranja BiH, rušenje javnog RTV servisa BiH što otvara prostor za medijsku i svaku drugu podjelu BiH.

3. Zaustavljanje BiH na putu pridruživanja EU jer je Mapom puta EU za BiH jasno definiran uslov: postojanje, nezavinost i finansijska samoodrživost javnog RTV sistema BiH.

4. Zloupotreba javnog mnijenja i korištenje građana za dnevno političke svrhe jer se pozivima iz RS na građanski neposluh i neplaćanje zakonom definiranog poreza RTV takse po postojećim zakonskim propisima, za cilj ima samo jedno: finansijski kolaps RTV BiH koja nema zakonsko pravo prikupljanja svog osnovnog prihoda RTV takse.

5. Obmanjivanje građana Republike Srspke od njihovih zvaničnika, stvaranje atmosfere animoziteta prema državi BiH i javnom RTV servisu BiH, a sve zbog skretanja pažnje sa problema u RS i prebacivanja vlastite odgovornosti na državne adrese.

Poslovodni odbor BHRT-a navodi da ne samo da nije tačno da građani RS, na svoju štetu, finansiraju kroz RTV taksu, RTV BiH i RTV FBiH, nego je dijametralno suprotno.

U periodu od 2006. do 2010. na području Federacije BiH ukupna naplaćena RTV taksa je iznosila 152.216.237 KM od čega je prema zakonu o javnom RTV sistemu Radio televiziji RS uplaćeno 25% odnosno 38.054.058 KM.

U istom periodu na području RS je naplaćeno 97.726.311 KM, što je za 35,79 posto manje nego na području Federacije. Na području Federacije BiH RTV taksu uplati 63.711 pretplatnika više nego na području RS.

Ovo otvoreno pismo Poslovodnog odbora BHRT-a ujedno je i poziv svim meritornim i odgovornim adresama, domaćim i međunarodnim institucijama na konkretno činjenje i akciju u zaustavljanju nezakonitih, nedemokratskih i negativnih procesa i pojava.