Šesti dan protesta bez rješenja
0

Zbog narušenog zdravlja dva bivša vojnika prebačena u bolnicu

Piše: E. G.
Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Bivši pripadnici oružanih snaga BiH koji protestuju u Sarajevu ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara sinoć su petu noć zaredom spavali na otvorenom. Kako je za Sarajevo-x.com rekao Senad Hubjer, jedan od predstavnika penzionisanih vojnika, ljekari hitne pomoći su tokom protekle noći tri puta intervenisali.

"Ništa se značajno nije promijenilo, nastupio je šesti dan otkako smo ovdje. Sinoć su dvojica naših kolega završili u bolnici. Jedan je imao upalu bubrega, a drugi upalu pluća. Oni su noć proveli u bolnici, a jutros su prevezeni u bolnicu u Orašje, odnosno Goražde odakle i dolaze, tako da nisu sposbni nastaviti proteste s nama", rekao je Hubjer.

Prema riječima našeg sagovornika tokom jučerašnjeg dana posjetili su ih političari sa nižih nivoa vlasti, te im donijeli pakete s hranom.

"Niko nam nije dolazio od onih koji sjede u ovoj zgradi, odnosno dolazili su nam samo oni čije stranke nisu u vlasti. Čuli smo da bi Sulejman Tihić, predsjednik SDA i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a trebali održati sastanak na kojem će biti riječi o nama, pa se nadamo da će biti nekih pomaka. Inače, mi ostajemo ovdje bez obzira na sve, sve dok se ne riješi naš problem, odnosno dok se ne ispoštuje Zakon", rekao nam je u nedjelju ujutro Hubjer.

Prijevremeno penzionisani bivši pripadnici Oružanih snaga BiH su se okupili na Trgu BiH 20. marta. Oni zahtjevaju da u prijedlog budžeta BiH za 2012. godinu budu uvrštena sredstva za njihova primanja.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je uoči opštih izbora 2010. godine izmjene i dopune Zakona o OS BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici ABiH, HVO ili VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.