BiH
0

Zbog korupcije uhapšeni uposlenici Službe za poslove sa strancima Kordić i Kvesić

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
U operativnoj akciji "Pelegrino" na području Mostara, Čitluka i Širokog Brijega uhapšeno je pet osoba zbog korupcije, među kojima su i dva pripadnika Službe za poslove sa strancima BiH. Klix.ba saznaje da se radi o Borisu Kordiću, šefu Terenskog centra za poslove sa strancima u Mostaru i o Josipu Kvesiću, inspektoru Službe za poslove sa strancima.

Pord njih uhapšen je i državljanin Italije L. C. te dvije ženske osobe V. P. i A. M.

Akciju su danas na području Hercegovine proveli policijski službenici SIPA-e, a po nalogu Tužilaštva BiH. Inače, radi se o akciji koja je rezultat višemjesečnih aktivnosti Inspektorata unutarnje kontrole Službe za poslove sa strancima.

"Ured za unutarnju kontrolu Službe za poslove sa strancima je prije pet mjeseci došao do saznanja o nezakonitim radnjama odnosno koruptivnim oblicima kriminala, o čemu je odmah obaviještena SIPA i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Predate informacije kao i aktivnosti koje su uslijedile nakon razmjene podataka sa SIPA-om i Tužilaštvom BiH dovele su do današnjeg hapšenja više osoba, među kojima i dva službenika Službe", navode u Službi.

Također, u Službi za poslove sa strancima kažu kako će u skladu sa daljnjim odlukama Tužolaštva i Suda BiH poduzeti mjere prema Kordiću i Kvesiću.