BiH
106

Uhapšen nekadašnji dugogodišnji direktor KPZ-a Tuzla u akciji SIPA-e

Piše: D. Brkić
Službenici SIPA-e su jutros po nalogu Kantonalnog tužilaštva TK i Kantonalnog suda Tuzla uhapsili pet osoba koje se dovode u vezu sa krivičnim djelom zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a u vezi sa nezakonitim zapošljavanjem u Kazneno-popravnom zavodu Tuzla.

Među uhapšenima u akciji Brava II nalazi se i nekadašnji dugogodišnji direktor KPZ-a Tuzla Hasan Hodžić.

Također, nezvanično saznajemo da je uhapšen i policijski službenik, koji je posredovao u nezakonitom zapošljavanju. Nezvanično se pominje da je radno mjesto u KPZ-u Tuzla koštalo najmanje 20.000 KM.

"Riječ je o akciji koja je pripremana nekoliko mjeseci. Međutim, riječ je o određenim nezakonitim aktivnostima koje su obavljanje u KPZ-u Tuzla", kaže Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK.

Osim Hasana Hodžića i policijskog službenika uhapšene su još tri osobe koje se dovode u vezu sa pomenutim krivičnim djelom.

Uhapšeni su sprovedeni u Regionalni ured SIPA-e u Tuzli, a do kraja dana bit će predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva TK. U toku su pretresi kancelarija koje su koristili, a službenici SIPA-e pretresaju i određene dijelove KPZ-a Tuzla.

"Još uvijek ne možemo govoriti o uhapšenim osobama. Kada budu predate u našu nadležnost bit će ispitane, a postupajući tužilac će najvjerovatnije predložiti mjeru jednomjesečnog istražnog pritvora", kaže Arnautović.

Krajem jula 2013. godine službenici SIPA-e su na području TK realizovali akciju "Brava" u kojoj je uhapšeno 12 osoba. Među njima uhapšeno je i pet policijskih službenika koji su radili u KPZ-u Tuzla Meho Karić, Meris Halilčević, Jasenko Selimović, Nenad Čuković i Admir Džinić.