BiH
0

Zbog finansijske krize ugašen portal za pitanja genocida

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nakon deset godina postojanja vodeći svjetski portal za pitanja genocida www.genocid.org ugašen je zbog finansijske krize i nemogućnosti funkcioniranja.

Kroz tekstove, fotografije, filmove i arhivu dokumenata na čijem prikupljanju su sudjelovali novinari, historičari, pisci, administrativni službenici, kroz nekoliko hiljada artikala, punu deceniju je obrađivan fenomen genocida počinjenoga u Bosni i Hercegovini.

"Cilj nam je bio da dokumentiramo genocid, posebice u vremenu kada ovaj fenomen nije imao otvorena vrata u akademskim krugovima, a političke snage u Bosni i Hercegovini su bile isključivo usmjerene ka jačanju svojih pozicija, prepuštajući stihiji proces dokumentiranja genocida. Postojala je opasnost da zločini padnu u zaborav, a svjedoci postanu irelevantni", kazao je Mehmed Pargan, urednik portala www.genocid.org.

Nadlasio je da je tim portala bio uvjeren svih ovih godina da bez okončanja sudskih procesa i kažnjavanja zločinaca nema mira u Bosni i Hercegovini, niti na Balkanu, da neće doći do stvaranja povjerenja među narodima u čije ime su se čini zločini.

"Svoje djelovanje nismo željeli podrediti krvavoj prošlosti, već zajedničkoj, mirnoj budućnosti, rastrećenoj od mržnji i netrpeljivosti", kazao je Pargan i naglasio da političke oligarhije u BiH imaju interes da nikada ne dođe do potpunog ustanovljavanja odgovornosti za počinjene ratne zločine i za genocid, jer bi time bila okončana era manipulacija.

Upravo ta činjenica, smatra Pargan, jedan je od razloga što sredstva za funkcioniranje portala nisu osigurana.

U jednoj deceniji svoga postojanja ovaj je portal, koji je bio postavljen na bosanskom i engleskom jeziku, imao više od sedam miliona unikatnih posjetilaca.

Portal je sa ciljem da se bavi dokumentiranjem genocida osnovala neformalna grupa, kasnije okupljena oko udruženja "Istina za pravdu“, u sastavu: Mehmed Pargan, Nedim Berberović, Hazim Karić i Ramiz Salkić.

Troškovi osnovnog funkcioniranja portala podrazumijevali su prikupljanje i obradu dokumenata, prevođenje i promociju, a rad urednika, novinara i IT stručnjaka bio je apsolutno volonterski.

Nedim Berberović, predsjednik Udruženja „Istina za pravdu“, u čijem je vlasništvu portal www.genocid.org, smatra da se na nivou BiH mora značajnije raditi na definiranju kulturnih politika, te odabiru prioriteta kada je u pitanju finansiranje važnih projekata.

"Deset godina smo uspijevali da svojim sredstvima finansiramo portal. Ulagali smo svoj rad, vrijeme i novac... Tražili smo podršku, molili brojne organizacije i pojedince da pomognu, jer su se naše mogućnosti iscrpile, ali nismo uspjeli osigurati sredstva za funkcioniranje. Punu deceniju smo radili i uspjeli smo zadržati strogi princip djelovanja: nismo bili politički obojeni, nismo odisali nacionalizmom i nismo nastupali s mržnjom – time se ponosimo", kaže Berberović.

Dodao je da portal jeste ugašen, ali ukoliko u narednih nekoliko sedmica uspiju osigurati nedostajuća sredstva, pokušat će da ga ponovno pokrenu, iako će to zahtijevati i značajnija sredstva i mnogo vremena.

Uredništvo portala www.genocid.org pozvalo je još jednom pojedince i organizacije širom svijeta da podrže napore uredničkog tima da ponovno pokrenu portal, ukazujući na njegovu važnost i potrebu činjenicom da ga je posjetilo sedam miliona ljudi.

S gašenjem portala značajan dio sadržaja je trajno izgubljen, ali je bogata arhiva, ipak, ostala u posjedu udruženja "Istina za pravdu“, saopćila je Bosanska medijska grupa (BMG).