{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog finansijske krize ugašen portal za pitanja genocida

F
17.10.2013. u 13:39
0
11
Zbog finansijske krize ugašen portal za pitanja genocida
0
Zbog finansijske krize ugašen portal za pitanja genocida
Foto: Anadolija
Nakon deset godina postojanja vodeći svjetski portal za pitanja genocida www.genocid.org ugašen je zbog finansijske krize i nemogućnosti funkcioniranja.
Kroz tekstove, fotografije, filmove i arhivu dokumenata na čijem prikupljanju su sudjelovali novinari, historičari, pisci, administrativni službenici, kroz nekoliko hiljada artikala, punu deceniju je obrađivan fenomen genocida počinjenoga u Bosni i Hercegovini.

"Cilj nam je bio da dokumentiramo genocid, posebice u vremenu kada ovaj fenomen nije imao otvorena vrata u akademskim krugovima, a političke snage u Bosni i Hercegovini su bile isključivo usmjerene ka jačanju svojih pozicija, prepuštajući stihiji proces dokumentiranja genocida. Postojala je opasnost da zločini padnu u zaborav, a svjedoci postanu irelevantni", kazao je Mehmed Pargan, urednik portala www.genocid.org.

Nadlasio je da je tim portala bio uvjeren svih ovih godina da bez okončanja sudskih procesa i kažnjavanja zločinaca nema mira u Bosni i Hercegovini, niti na Balkanu, da neće doći do stvaranja povjerenja među narodima u čije ime su se čini zločini.

"Svoje djelovanje nismo željeli podrediti krvavoj prošlosti, već zajedničkoj, mirnoj budućnosti, rastrećenoj od mržnji i netrpeljivosti", kazao je Pargan i naglasio da političke oligarhije u BiH imaju interes da nikada ne dođe do potpunog ustanovljavanja odgovornosti za počinjene ratne zločine i za genocid, jer bi time bila okončana era manipulacija.

Upravo ta činjenica, smatra Pargan, jedan je od razloga što sredstva za funkcioniranje portala nisu osigurana.

U jednoj deceniji svoga postojanja ovaj je portal, koji je bio postavljen na bosanskom i engleskom jeziku, imao više od sedam miliona unikatnih posjetilaca.

Portal je sa ciljem da se bavi dokumentiranjem genocida osnovala neformalna grupa, kasnije okupljena oko udruženja "Istina za pravdu“, u sastavu: Mehmed Pargan, Nedim Berberović, Hazim Karić i Ramiz Salkić.

Troškovi osnovnog funkcioniranja portala podrazumijevali su prikupljanje i obradu dokumenata, prevođenje i promociju, a rad urednika, novinara i IT stručnjaka bio je apsolutno volonterski.

Nedim Berberović, predsjednik Udruženja „Istina za pravdu“, u čijem je vlasništvu portal www.genocid.org, smatra da se na nivou BiH mora značajnije raditi na definiranju kulturnih politika, te odabiru prioriteta kada je u pitanju finansiranje važnih projekata.

"Deset godina smo uspijevali da svojim sredstvima finansiramo portal. Ulagali smo svoj rad, vrijeme i novac... Tražili smo podršku, molili brojne organizacije i pojedince da pomognu, jer su se naše mogućnosti iscrpile, ali nismo uspjeli osigurati sredstva za funkcioniranje. Punu deceniju smo radili i uspjeli smo zadržati strogi princip djelovanja: nismo bili politički obojeni, nismo odisali nacionalizmom i nismo nastupali s mržnjom – time se ponosimo", kaže Berberović.

Dodao je da portal jeste ugašen, ali ukoliko u narednih nekoliko sedmica uspiju osigurati nedostajuća sredstva, pokušat će da ga ponovno pokrenu, iako će to zahtijevati i značajnija sredstva i mnogo vremena.

Uredništvo portala www.genocid.org pozvalo je još jednom pojedince i organizacije širom svijeta da podrže napore uredničkog tima da ponovno pokrenu portal, ukazujući na njegovu važnost i potrebu činjenicom da ga je posjetilo sedam miliona ljudi.

S gašenjem portala značajan dio sadržaja je trajno izgubljen, ali je bogata arhiva, ipak, ostala u posjedu udruženja "Istina za pravdu“, saopćila je Bosanska medijska grupa (BMG).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: