{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završeni Dani vakufa: Potrebno osnovati banku vakufa i formirati sud vakufa

F
29.5.2015. u 14:57
0
29
Završeni Dani vakufa: Potrebno osnovati banku vakufa i formirati sud vakufa
0
Sedmi međunarodni forum o vakufskopravnim pitanjima pod nazivom "Uvakufljenje proizvodnih sredstava", završen je danas a jedna od preporuka jest da je potrebno osnovati banku vakufa, kao i formirati sud za vakufe.
Foto: FENA
Foto: FENA


Reisu-l-ulema IZ-a u BiH Husein ef. Kavazović je gostima zahvalio na iscrpnim predavanjima i otvorenim razgovorima o vrlo važnim pitanjima vakufa svih muslimana svijeta.

Kavazović je podsjetio da je BiH zemlja vakufa te da su najvažniji bh. gradovi osnovani vakufom i "kao takvi su živjeli i živjet će na osnovama svojih vakifa koji su zavještali dio svoje imovine i čije tragove i dan-danas vidimo na ovim prostorima“.

Foto: FENA
Foto: FENA
Kazao je da su ovo bila važna pravna pitanja za IZBiH i za bh. muslimane, zemlju u kojoj je šerijatsko pravo primjenjivano sve do 1946. godine, kada su ukinuti šerijatski sudovi u BiH, te da je normiranje vakufskih pitanja dobro možda i za budućnost šerijatskog prava u BiH.

"Trebamo razmišljati da bi upravo vakuf i vakufska pitanja i donošenje zakona o vakufima u BiH mogao označiti i povratak šerijatskog prava i njegove primjene u našoj zemlji", kazao je Kavazović i naglasio da je jedno od važnih pitanja pitanje šerijata u BiH.

Zbog toga, dodao je, trodnevni forum ima puno širi značaj od samih pitanja koja su problematizirana i o njima raspravljana.

Zahvalio je posebno Generalnom sekretarijatu vakufa Kuvajta koji su puno toga uložili da ova konferencija bude dobro organizirana, direktoru Vakufske direkcije u BiH Senaidu Zajimoviću te svima koji su doprinijeli uspjehu foruma.

Foto: FENA
Foto: FENA


Kavazović smatra da je potrebna i posebna konferencija o zekatu, da bi se tema osavremenila a od toga bi sve zemlje na Balkanu imale koristi.

Forumu su prisustvovali eminentni gosti predsjednik Naučnog vijeća Foruma dr. Halid El-Mezkur, generalni sekretar Generalnog sekretarijata vakufa Kuvajta Iman El-Humejdan, predstavnik Islamske banke za razvoj iz Džide, Kraljevina Saudijska Arabija, generalni direktor Ureda za vakufe, zekat i hadž Malezije, Aman Bin Muhammed, te gosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH već petu godinu organizira manifestaciju "Dani vakufa" posvećenu vakufima na prostoru Bosne i Hercegovine, a u okviru manifestacije je organiziran i forum.

Ovogodišnja manifestacija "Dani vakufa 2015" je trajala od 15. do 29. maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: