{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dani vakufa ove godine u Sarajevu i Kaknju uz tribinu, izložbu, film, hutbu...

Klix.ba
15.5.2015. u 22:43
5
Dani vakufa ove godine u Sarajevu i Kaknju uz tribinu, izložbu, film, hutbu...
5
Dani vakufa ove godine u Sarajevu i Kaknju uz tribinu, izložbu, film, hutbu...
Senaid Zajimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U povodu početka manifestacije "Dani vakufa 2015", Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizirala je konferenciju za medije na kojoj je direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović predstavio programske sadržaje manifestacije.
Direktor Zajimović je podsjetio da Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH već petu godinu organizira manifestaciju pod nazivom "Dani vakufa u BiH".

Ovogodišnja manifestacija bit će održana u Sarajevu i Kaknju u periodu od 15. do 29. maja 2015. godine.

Manifestacija se sastoji od kulturno-obrazovnih i vjerskih sadržaja, i to: svečano otvaranje obnovljenog vakufskog objekta Isa-begovog hamama, međunarodni forum o vakufima, tribina o Isa-begu Ishakoviću-osnivaču grada Sarajeva, izložba fotografija o rekonstrukciji objekta Isa-begovog hamama, promocija knjige, dodjela plakete najistaknutijem vakifu, prezentacija projekta informacionog sistema vakufske imovine u BiH, prikazivanje filma o vakufskim fondovima, hutba, mevlud i hatma dova vakifima BiH.

Zajimović je kazao da će manifestacija započeti u petak, 15. maja, održavanjem mevluda i hatma dove vakifima BiH u povodu Dana vakifa u Čaršijskoj džamiji u Kaknju.

U ponedjeljak, 18. maja, održat će se svečano otvaranje manifestacije u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i tom prilikom bit će prikazan film o vakufskim fondovima, prezentiran informacioni sistem vakufske imovine u BiH, dodijeljena Plaketa za doprinos afirmaciji i unapređenju vakufa i otvorena izložba fotografija "Rekonstrukcija Isa-begovog hamama“.

U utorak, 19. maja, održat će se tribina u Gazi Husrev-begovoj biblioteci na temu "Isa-beg Ishaković – osnivač grada Sarajeva", o kojoj će govoriti prof. dr. Ismet Bušatlić.

U srijedu, 20. maja, održat će se svečano otvaranje obnovljenog vakufskog objekta Isa-begovog hamama, kao i Careve (Sultan Fatihove) džamije.

Svečanosti će prisustvovati mnogobrojni gosti iz BiH i Republike Turske. Hamam i džamiju će otvoriti Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović te predsjednik Republike Turske Redžep Tajib Erdogan i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U petak, 22. maja u Bošnjačkom institutu bit će promovisana knjiga "Bihaćki vakufi", autora mr. Suada Mahmutovića. Promotori su: prof. dr. Enes Ljevaković, prof. dr. Ismet Bušatlić i dr. Senaid Zajimović.

Također, u petak, 22. maja, u svim džamijama u BiH i dijaspori bit će kazivana tematska hutba o vakufima pod nazivom "Unaprijedimo vakufe – oplemenimo sebe".

Jedan od važnijih sadržaja ovogodišnje manifestacije jeste Sedmi međunarodni forum o vakufima koji će se održati 27., 28. i 29. maja 2015. godine u Sarajevu. Suorganizatori ovog foruma su Generalni sekretarijat vakufa Kuvajta i Islamska banka za razvoj iz Džide – Kraljevina Saudijska Arabija. Pokrovitelj foruma je bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Na forumu će biti razmatrana nova pitanja u oblasti vakufa, a centralne teme govore o pravnom subjektivitetu vakufa (zimma), uvakufljenju proizvodnih sredstava i pretvaranju prihoda vakufa u osnovna sredstva.

Domaćini ovog značajnog međunarodnog foruma do sada su bili Kuvajt, Maroko, Turska i Katar. Forumu će prisustvovati velik broj istaknutih islamskih alima iz arapskih i drugih muslimanskih zemalja, Bosne i Hercegovine, zemalja iz okruženja i drugi gosti.

Vakufska direkcija je uvjerena da održavanje višednevne manifestacije posvećene vakufima tokom koje se osvjetljava kulturna, socijalna, obrazovna, vjerska i općedruštvena dimenzija i uloga vakufa, pomaže u jačanju svijesti o značaju i ulozi vakufa u današnjem vremenu, promovira vakufe i nova uvakufljenja, kao i da doprinosi u procesu povrata uzurpiranih i oduzetih vakufa, jer su vakufi imali izuzetnu ulogu u kulturnoj, obrazovnoj i društvenoj povijesti Bosne i Hercegovine i razvoju gradova i privrednih djelatnosti na ovim prostorima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: