{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dani vakufa ove godine u Sarajevu i Kaknju uz tribinu, izložbu, film, hutbu...

15.5.2015. u 22:43
5
Dani vakufa ove godine u Sarajevu i Kaknju uz tribinu, izložbu, film, hutbu...
5
Dani vakufa ove godine u Sarajevu i Kaknju uz tribinu, izložbu, film, hutbu...
Senaid Zajimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U povodu početka manifestacije "Dani vakufa 2015", Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizirala je konferenciju za medije na kojoj je direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović predstavio programske sadržaje manifestacije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Direktor Zajimović je podsjetio da Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH već petu godinu organizira manifestaciju pod nazivom "Dani vakufa u BiH".

Ovogodišnja manifestacija bit će održana u Sarajevu i Kaknju u periodu od 15. do 29. maja 2015. godine.

Manifestacija se sastoji od kulturno-obrazovnih i vjerskih sadržaja, i to: svečano otvaranje obnovljenog vakufskog objekta Isa-begovog hamama, međunarodni forum o vakufima, tribina o Isa-begu Ishakoviću-osnivaču grada Sarajeva, izložba fotografija o rekonstrukciji objekta Isa-begovog hamama, promocija knjige, dodjela plakete najistaknutijem vakifu, prezentacija projekta informacionog sistema vakufske imovine u BiH, prikazivanje filma o vakufskim fondovima, hutba, mevlud i hatma dova vakifima BiH.

Zajimović je kazao da će manifestacija započeti u petak, 15. maja, održavanjem mevluda i hatma dove vakifima BiH u povodu Dana vakifa u Čaršijskoj džamiji u Kaknju.

U ponedjeljak, 18. maja, održat će se svečano otvaranje manifestacije u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i tom prilikom bit će prikazan film o vakufskim fondovima, prezentiran informacioni sistem vakufske imovine u BiH, dodijeljena Plaketa za doprinos afirmaciji i unapređenju vakufa i otvorena izložba fotografija "Rekonstrukcija Isa-begovog hamama“.

U utorak, 19. maja, održat će se tribina u Gazi Husrev-begovoj biblioteci na temu "Isa-beg Ishaković – osnivač grada Sarajeva", o kojoj će govoriti prof. dr. Ismet Bušatlić.

U srijedu, 20. maja, održat će se svečano otvaranje obnovljenog vakufskog objekta Isa-begovog hamama, kao i Careve (Sultan Fatihove) džamije.

Svečanosti će prisustvovati mnogobrojni gosti iz BiH i Republike Turske. Hamam i džamiju će otvoriti Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović te predsjednik Republike Turske Redžep Tajib Erdogan i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U petak, 22. maja u Bošnjačkom institutu bit će promovisana knjiga "Bihaćki vakufi", autora mr. Suada Mahmutovića. Promotori su: prof. dr. Enes Ljevaković, prof. dr. Ismet Bušatlić i dr. Senaid Zajimović.

Također, u petak, 22. maja, u svim džamijama u BiH i dijaspori bit će kazivana tematska hutba o vakufima pod nazivom "Unaprijedimo vakufe – oplemenimo sebe".

Jedan od važnijih sadržaja ovogodišnje manifestacije jeste Sedmi međunarodni forum o vakufima koji će se održati 27., 28. i 29. maja 2015. godine u Sarajevu. Suorganizatori ovog foruma su Generalni sekretarijat vakufa Kuvajta i Islamska banka za razvoj iz Džide – Kraljevina Saudijska Arabija. Pokrovitelj foruma je bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Na forumu će biti razmatrana nova pitanja u oblasti vakufa, a centralne teme govore o pravnom subjektivitetu vakufa (zimma), uvakufljenju proizvodnih sredstava i pretvaranju prihoda vakufa u osnovna sredstva.

Domaćini ovog značajnog međunarodnog foruma do sada su bili Kuvajt, Maroko, Turska i Katar. Forumu će prisustvovati velik broj istaknutih islamskih alima iz arapskih i drugih muslimanskih zemalja, Bosne i Hercegovine, zemalja iz okruženja i drugi gosti.

Vakufska direkcija je uvjerena da održavanje višednevne manifestacije posvećene vakufima tokom koje se osvjetljava kulturna, socijalna, obrazovna, vjerska i općedruštvena dimenzija i uloga vakufa, pomaže u jačanju svijesti o značaju i ulozi vakufa u današnjem vremenu, promovira vakufe i nova uvakufljenja, kao i da doprinosi u procesu povrata uzurpiranih i oduzetih vakufa, jer su vakufi imali izuzetnu ulogu u kulturnoj, obrazovnoj i društvenoj povijesti Bosne i Hercegovine i razvoju gradova i privrednih djelatnosti na ovim prostorima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: