{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečano otvoreni Dani vakufa: Najistaknutiji vakif Fikret Avdić iz Zenice

F
18.5.2015. u 19:33
7
16
Svečano otvoreni Dani vakufa: Najistaknutiji vakif Fikret Avdić iz Zenice
7
Manifestacija Dani vakufa 2015. svečano je danas otvorena u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.
Senaid Zajimović (Foto: FENA)
Senaid Zajimović (Foto: FENA)


Uime Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH prisutne je pozdravio direktor ove ustanove dr. Senaid Zajimović koji je kazao da je ova manifestacija zbog svog ogromnog značaja za širu društvenu zajednicu postala tradicionalna i da ima zasluženo mjesto među kulturnim događajima u Bosni i Hercegovini.

"Iako je vakuf islamska institucija, ona je institucija na opću korist ljudske zajednice, bez obzira na vjersku pripadnost građana, potaknuta idejom da se život pojedinca i zajednice u cjelini učini boljim, humanijim i kvalitetnijim", naglasio je Zajimović.

Foto: FENA
Foto: FENA


Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina kroz historiju bila zemlja vakifa i dobrotvora, te da svoj civilizacijski i kulturni napredak duguje vakufima i ljudima koji su svojim hajratima pomogli njenu urbanizaciju, ekonomski razvoj, školstvo, učenost, kulturu, socijalni i humanitarni rad.

U uvodnom izlaganju prof.dr. Zehra Alispahić je naglasila da je priča o vakufu ušla u javni prostor, postala je poželjna, prepoznatljiva i ima svoj kontinuitet, a odgovorni ljudi iz Vakufske direkcije razumjeli su savremeni kontekst.

Stoga je danas Nermin Gogalić iz kompanije COMP IT prezentirao informacioni sistem vakufske imovine u BiH ili, katastar vakufske imovine, a nakon toga je prezentiran i film o aktivnostima Vakufske direkcije kroz različite fondove koji je za ovu priliku pripremio Muhamed Halilović.

Foto: FENA
Foto: FENA


S obzirom da je lista vakufa u BiH otvorena i svakodnevno se bilježe nova uvakufljenja, a najistaknutiji vakif za 2014.godinu je Fikret Avdić (1959) iz Zenice, kojemu je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein Kavazović uručio Plaketu na kojoj je naveden Hadis Muhammeda a.s. koji kaže: "Poslije smrti čovjekove njegovi tragovi na ovom svijetu nestaju osim u tri slučaja: ako ostavi trajno dobro - vakuf, znanje kojim će se drugi koristiti i odgojeno dijete koje će za njega dovu činiti".

Također će danas biti otvorena i izložba fotografija "Zaboravljena tradicija - rekonstrukcija Isa-begovog hamama".

Svečanosti otvorenja 5. manifestacije Dani vakufa 2015., prisustvovali su muftije, glavni imami, eminentni gosti iz Kuvajta veliki vakif Muhamed Salih al Hana i generalni direktor Generalne direkcije vakufa iz Turske dr. Adnan Ertem.

Manifestacija traje do 29. maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: