BiH
7

Svečano otvoreni Dani vakufa: Najistaknutiji vakif Fikret Avdić iz Zenice

FENA
Manifestacija Dani vakufa 2015. svečano je danas otvorena u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.
Senaid Zajimović (Foto: FENA)
Senaid Zajimović (Foto: FENA)

Uime Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH prisutne je pozdravio direktor ove ustanove dr. Senaid Zajimović koji je kazao da je ova manifestacija zbog svog ogromnog značaja za širu društvenu zajednicu postala tradicionalna i da ima zasluženo mjesto među kulturnim događajima u Bosni i Hercegovini.

"Iako je vakuf islamska institucija, ona je institucija na opću korist ljudske zajednice, bez obzira na vjersku pripadnost građana, potaknuta idejom da se život pojedinca i zajednice u cjelini učini boljim, humanijim i kvalitetnijim", naglasio je Zajimović.

Foto: FENA
Foto: FENA

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina kroz historiju bila zemlja vakifa i dobrotvora, te da svoj civilizacijski i kulturni napredak duguje vakufima i ljudima koji su svojim hajratima pomogli njenu urbanizaciju, ekonomski razvoj, školstvo, učenost, kulturu, socijalni i humanitarni rad.

U uvodnom izlaganju prof.dr. Zehra Alispahić je naglasila da je priča o vakufu ušla u javni prostor, postala je poželjna, prepoznatljiva i ima svoj kontinuitet, a odgovorni ljudi iz Vakufske direkcije razumjeli su savremeni kontekst.

Stoga je danas Nermin Gogalić iz kompanije COMP IT prezentirao informacioni sistem vakufske imovine u BiH ili, katastar vakufske imovine, a nakon toga je prezentiran i film o aktivnostima Vakufske direkcije kroz različite fondove koji je za ovu priliku pripremio Muhamed Halilović.

Foto: FENA
Foto: FENA

S obzirom da je lista vakufa u BiH otvorena i svakodnevno se bilježe nova uvakufljenja, a najistaknutiji vakif za 2014.godinu je Fikret Avdić (1959) iz Zenice, kojemu je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein Kavazović uručio Plaketu na kojoj je naveden Hadis Muhammeda a.s. koji kaže: "Poslije smrti čovjekove njegovi tragovi na ovom svijetu nestaju osim u tri slučaja: ako ostavi trajno dobro - vakuf, znanje kojim će se drugi koristiti i odgojeno dijete koje će za njega dovu činiti".

Također će danas biti otvorena i izložba fotografija "Zaboravljena tradicija - rekonstrukcija Isa-begovog hamama".

Svečanosti otvorenja 5. manifestacije Dani vakufa 2015., prisustvovali su muftije, glavni imami, eminentni gosti iz Kuvajta veliki vakif Muhamed Salih al Hana i generalni direktor Generalne direkcije vakufa iz Turske dr. Adnan Ertem.

Manifestacija traje do 29. maja.