BiH
0

Završena zajednička sjednica vlada RS i Srbije

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na današnjoj zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske, održanoj u Banjoj Luci, donijet je niz zaključaka o privrednoj saradnji čija se realizacija očekuje tokom ove i narednih godina, saopćio je novinarima premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić.

Novinar agencije Anadolija javio je kako su dvije vlade dogovorile da, između ostalog, kompanije Gas RS i Srbijagas potpišu sporazum o razumijevanju i realizaciji memoranduma koji je predsjednik RS potpisao s ruskim Gaspromom oko izgradnje kraka gasovoda Južni tok kroz Srbiju i RS.

"Ministarstva energetike RS i Srbije zadužena su da u roku od trideset dana razmotre realizaciju projekta Srednja Drina, te da Srbija uz saglasnost strateškog partnera iz Srbije ratifikuje taj sporazum“, izjavio je premijer RS.

Uz dogovor o izgradnji tri mosta na Drini razmatrana je mogućnost i otvaranja avionske linije Banja Luka - Beograd, a potpisan je i sporazum o projektu prekogranične saradnje 24 općine u RS i Srbiji.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić istakao je da je nakon dugo godina ovo bio prvi radni sastanak s jasnim zaključcima koji podrazumijevaju realizaciju projekata od interesa za građane Republike Srpske i Srbije.

"Naša saradnja mora biti operativna i konkretna i naš zadatak kao premijera je da sada kontrolišemo realizaciju danas usvojenih zaključaka“, istakao je Dačić.

Ponovio je da je “najvažniji strateški interes Srbije da sarađuje s Republikom Srpskom“.

"Mi nemamo prečih zadataka od toga“, podvukao je Dačić.

Govoreći o pojednostavljenju procedura za dobivanje srbijanskog državljanstva građanima Republike Srpske, premijer Srbije izjavio je kako te procedure treba pojednostaviti i ubrzati. Dodao je da bi Srbija trebala da se izvrši izmjene svog zakona o državljanstvu na način kako je to uradila Republika Hrvatska.

"Ako Hrvati, državljani i BiH i Hrvatske, mogu glasati na izborima u Hrvatskoj, zašto to pravo ne bi imali i Srbi iz RS“, upitao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje novinara treba li redefinisati sastav Vijeća za provedbu mira u BiH, kako je to nakon današnjeg sastanka s njim rekao predsjednik RS Milorad Dodik, Dačić je izjavio "da ne bi tu izjavu komentarisao“, ali je dodao kako je to treba razmotriti jer su i Srbija i Hrvatska potpisinice i garanti Dejtonskog sporazuma.