Srbijanski premijer u Banjoj Luci
1

Dačić: Dosadašnja saradnja RS-a i Srbije nije pokazala rezultate

FENA
Ivica Dačić i Aleksandar Džombić (Foto: Srna)
Ivica Dačić i Aleksandar Džombić (Foto: Srna)
Nemam namjeru da gubim vrijeme samo ponavljajući neke teme od sastanka do sastanka, jer se u odnosima Srbije i Republike Srpske mora nešto i konkretno uraditi na dobrobit građana, izjavio je u nedjelju u Banjoj Luci premijer Republike Srbije Ivica Dačić.

Ponovio je svoj raniji stav da se odnosi Srbije i Republike Srpske ne mogu zasnivati kao dosad samo na "grljenju i ljubljenu“ njihovih zvaničnika.

"I prošli put sam rekao da smo se najviše grlili i ljubili i voljeli prilikom tih susreta, a ponajmanje radili", kazao je Dačić i dodao da to nije dobra praksa.

Pitanja koja su se dosad ponavljala, kaže, nisu bila i riješena.

"Inače smo skloni da držimo sastanke, iskažemo naše čvrste i nepokolebive veze i zakunemo u našu ljubav i prijateljstvo, a da poslije toga čak niko i ne zapiše ono što smo se dogovorili. U ove četiri godine sam više puta učestvovao na sastancima gdje je dnevni red bio uvijek isti, sa sličnim pitanjima. To znači da ona nisu bila rješavana", kazao je Dačić.

Naglasio je da "nema namjeru da gubi vrijeme samo ponavljajući neke teme od sastanka do sastanka“.

Osim što je nesporno da se gaje specijalne veze između Srbije i Republike Srpske, ističe on, potrebno je da se nešto konkretnije uradi.

Nakon današnjeg sastanka s premijerom Republike Srpske Aleksandrom Džombićem najavljeno je da bi se zajednička sjednica dvaju vlada trebalo da održi početkom oktobra u Banjoj Luci, a razgovarat će se o projektima koje su zajednički započele Republika Srpska i Srbija i trebalo bi da rezultira i konkretnim odlukama na dobrobit građana.

Prije održavanja zajedničke sjednice vlada najavljen je i sastanak Savjeta za saradnju Srbije i Republike Srpske u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama.

Džombić je kazao da je upoznao Dačića da je BiH ispunila uvjete za novi stand-by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Srbijanski premijer je još dodao da je njegova vlada opredjeljenja za provođenje proaktivne saradnje, što znači da se nakon sastanaka dođe i do konkretnim rezultata.