{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Dačić: Srbija poštuje Dayton i nema preči interes od saradnje s RS

F
2.10.2012. u 15:20
0
20
Dačić: Srbija poštuje Dayton i nema preči interes od saradnje s RS
0
Dačić: Srbija poštuje Dayton i nema preči interes od saradnje s RS
Foto: SRNA
Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je danas u Banjoj Luci da se Srbija zalaže da poštivanje Dejtonskog sporazuma, ali da nema preči interes od saradnje s Republikom Srpskom (RS).
"Srbija nema preči interes od saradnje s RS-om. To je strateški značaj za Srbiju", kategoričan je Dačić.

On je nakon današnjeg sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom i premijerom Aleksandrom Džombićem kazao da se to vidi i u ekonomiji, gdje su RS i Srbija gotovo pa najvažniji vanjskotrgovinski partneri.

Naglasio je da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma te se zalaže za njegovo poštivanje, a da je promjena tog dokumenta moguća samo ukoliko je to uz saglasnost sva tri naroda i dva entiteta.

"To je jasna politika koju Srbija ima i na osnovu te politike razvija i svoje odnose s Banjom Lukom i Sarajevom, a s druge strane ima i paralelne i specijalne odnose s RS-om, što je potpuno razumljivo. Ne znam da li iko na svijetu može da kaže ijednu riječ protiv te saradnje, osim da je pohvali", tvrdi Dačić i navodi da je regionalna saradnja osnova funkcionirana i u samoj Evropskoj uniji, kojoj namjeravaju da kandidiraju i neke projekte koji se zajednički dogovaraju na današnjoj sjednici vlada RS-a i Srbije.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Govoreći o temama kandidiranim za tu sjednicu, Dačić je kazao da je njegov cilj da se zajednički rad dviju vlada što više operacionalizuje i konkretizuje te da se međusobno odnosi sve više razvijaju.

"To znači da se ne bavimo samo političkim pitanjima, već da gledamo da se nešto uradi kada je riječ o projektima koji su važni za život građana Srbije i RS-a", kazao je Dačić i podsjetio na niz tema koje su predložene za današnje razmatranje.

Među njima je projekt "Podrinje" vezano za saradnju općina koje se u toj regiji nalaze s jedne i druge strane Drine, zatim ubrzavanje provođenja sporazuma o hidropotencijalu na "srednjoj Drini", čija je vrijednost u Srbiji veća od pola milijarde eura i ta zemlja je već potpisala i sporazum s italijanskim partnerom, a neophdono je, kaže, da se u sve to uključi i RS.

Na zajedničkoj sjednici dviju vlada bit će riječi, kazao je, i o pitanju putne infrastrukture, memorandumima koje će potpisati ministarstva finansija, pitanju dvojnog državljanstva, te projektu "Južni tok", čija izgradnja, istakao je, počinje u decembru u Rusiji, a Srbija će nastojati da u istom mjesecu i ona uskladi te aktivnosti.

"Cijela ta investicija je u Srbiji nešto manja od dvije milijarde eura, a za nas je veoma bitno što će jedan krak tog gasovoda prolaziti i kroz RS. RS je potpisala taj dogovor s ruskim 'Gaspormom' i imat ćemo prilike da se o tome zajednički razgovora, jer se u decembru očekuje i sastanak predstavnika svih zemalja kroz koje prolaze 'Južni tok'", dodao je premijer.

Bit će riječi i o projektima "Andrićgrada", odnosno osnivanje instituta "Ive Andrića", a Dačić kaže da su to sve projekti koji imaju cilj da se pokaže zajednički interes RS-a i Srbije.

Podsjetio je da je u Banjoj Luci danas gotovo cijela Vlada Srbije, odnosno nisu prisutna samo tri ministra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: