BiH
0

Završena Ljetna škola Udruženja Svitanje: Tri sedmice učenja kroz igru

Klix.ba
Završna svečanost Ljetne škole 2016 Udruženja "Svitanje" upriličena je u ponedjeljak u amfitetaru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Tom prilikom su uručene diplome i pokloni za 47 polaznika Ljetne škole, dok je kroz projekat prošlo više od 60 djece. Organizator Ljetne škole je Udruženje "Svitanje" iz Sarajeva uz podršku Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH, odnosno koordinatorice Ureda za odnose sa NVO sektorom Medine Mehmedović-Mulalić.

Moderator svečanosti je bila Amina Mujela, studentica Fakulteta islamskih nauka koja je bila i koordinatorica projekta. Publici se obratio Mahir Agić, predsjednik Udruženja "Svitanje", zahvalivši se roditeljima i djeci na učešću u Ljetnoj školi, istakavši da su djeca naš ponos i budućnost u koju vrijedi ulagati.

"Hvala vam što ste prepoznali našu Ljetnu školu i povjerili nam vašu djecu tokom protekle tri sedmice. Zahvaljujemo se i Upravi za vanjske poslove Rijaseta na korektnoj saradnji. Nadamo se da ćete i u budućnosti podržati projekte koje organizuje Svitanje", izjavio je Agić.

U nastavku svečanosti, diplome i poklone polaznicima su uručili njihovi profesori. Svečanost je zatvorena učenjem dove koju je proučio hfz. Nedim Botić.

"Ljetna škola Svitanja" je tradicionalni projekat "Svitanja" koji je ove godine trajao od 18. jula do 08. augusta 2016, a bila je namijenjena djeci uzrasta od devet do 14 godina. Organizovana je na području dvije općine Kantona Sarajevo, Stari Grad i Novi Grad. Ukupno je upisano 60 polaznika, koji su podijeljeni u četiri grupe, dvije starije (od 12 do 14 godina) i dvije mlađe grupe (od devet do 11 godina).

Za rad s djecom su angažovani stalni profesor koji su studenti ili svršenici fakulteta Islamske zajednice (Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću), volonteri, dok su radionice držali gostujući predavači.

Škola je trajala tri sedmice, a osim edukativnog sadržaja u kojem su djeca imala priliku učiti o vjeri, polaznici su prisustvovali i kreativnim radionicama i psihološkim radionicama, te predavanjima o utjecaju medija i domaćim i halal proizvodima. Osim nastave, djeca su imala priliku da idu na izlete, kako na području grada Sarajeva, tako i okolice. Posjetila su Brusa Bezistan, Muzej Alije Izetbegovića, Radio BIR, Centar Safet Zajko, Kino salu Općine Novi Grad, Vrelo Bosne, te Igman.

Projekat Ljetne škole je podržala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a već pet godina organizuje ga Udruženje Svitanje, članica Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport - AKOS. Cilj Ljetne škole je da djeci njihovo slobodno vrijeme, kojeg imaju mnogo u ovom periodu godine, popuni kvalitetnim sadržajem, te da na zabavan i pouzdan način provedu ljetni raspust, saopćeno je iz Udruženja.