BiH
109

"Bosanska ljetna škola" pokazatelj da djeci treba kvalitetnija povezanost dijaspore i domovine

Klix.ba
Svečanim okupljanjem polaznika "Bosanske ljetne škole" koja je ove godine prvi put okupila djecu iz dijaspore i naše zemlje završeno je desetodnevno druženje pod nazivom "Putujući upoznajmo domovinu".

Škola je okupila djecu iz dijaspore i Bosne i Hercegovine a glavni cilj druženja bio je da djeca kroz obilazak različitih lokacija nauče nešto novo o zemlji iz koje potiču oni ili njihovi roditelji.

Organizator prve "Bosanske ljetne škole" bila je Fondacija "Izvor nade"  u saradnji s Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Odjelom za vanjske poslove i dijasporu.

Okupljenim roditeljima u ime organizatora se obratio Tarik Agetović, aktivista Fondacije "Izvor nade" koji je naglasio značaj okupljanja i organiziranja projekata kao što je "Bosanska ljetna škola".

"Vrlo je značajno da se naša omadina druži i upoznaje. Na nama je da se potrudimo i olakšamo im načine upoznavanja. Jedan od resursa koji im stoji na raspolaganju je i Studentski dom 'Izvor nade' u kojem su djeca provela određeno vrijeme", naglasio je Agetović.

Jugo: Fondacija "Izvor nade" bila je vrlo dobar partner u projektu

Muhamed Jugo, predstavnik Ureda za vanjske poslove i dijasporu pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH istakao je da su džemati u dijaspori važna spona s maticom i da treba njegovati i uspostavljati što bolje odnose na relaciji dijaspora – domovina.

"Rad našeg Ureda prioritetno se odnosi na rad s omladinom koja živi u BiH i dijaspori. Fondacija 'Izvor nade' bila je vrlo dobar partner u ovom projektu i nadamo se saradnji i na budućim projektima“, naglasio je Jugo u svom obraćanju djeci i roditeljima te dodao kako se nada da će roditelji postati ambasadori netom završenog projekta.

"Sam reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović stavlja omladinu kao prioritet i poklanja značajnu pažnju mladima. Ovo nam treba biti prvi prioritet. Na ovo ne treba ni štedjeti ni vrijeme ni novac", naglasio je Jugo i dodao da će sve sugestije biti prenijete nadležnim tijelima u Rijasetu IZ BiH.

Roditelji su izrazili zahvalnost na brizi oko djece i aktivnostima koje je poduzela Fondacija u saradnji s Rijasetom IZ BiH.

Istaknut je značaj organiziranja sličnih projekata s naglaskom na pravovremeno promoviranje aktivnosti oko sličnih projekata.

"Našoj djeci je potrebno bolje upoznavanje s kulturom, tradicijom, sevdalinkom. Važno je da ljudi u dijaspori na vrijeme budu upoznati sa ovim projektima koji su fantastični", naglasili su roditelji u razgovoru s Jugom te pohvalili kooordinatore "Bosanske ljetne škole" Faruka Ćidića, Hasiba Gabeljića i Eldina Nišića.

Sead Kerić, roditelj djeteta iz Danske, oduševljen je pristupom koji su pokazali u Fondaciji "Izvor nade".

"Teško je povjerovati da ima neko ko ima i hoće da vodi računa o ovome. Važno je da djeca pričaju svojim vršnjacima o tome šta su, kako im je bilo i šta su sve obišli tokom raspusta", kazao je Kerić.  

Duranović: U Srebrenici sam zapamtio broj 8372.

Said Duranović, jedan je od trojice braće Duranovića koji su raspust proveli u "Bosanskoj ljetnoj školi".

"Bilo je super  tokom čitavog kampa. Mene su posebno oduševile Terme i paintball. Upoznao sam nove i dobre prijatelje. Bili smo u Srebrenici, u Potočarima. Zbog kiše nismo išli u Jajce i Tunel spasa. Preporučio bih svojim vršnjacima da se obavezno odazovu ovakvom kampu", kazao je jedanaestogodišnji Said Duranović.

Saidova braća, devetogodišnji Faris i sedmogodišnji Vedad, također su oduševljeni dešavanjima na "Bosanskoj ljetnoj školi".

"U Srebrenici sam zapamtio broj 8372. U Mostaru smo vidjeli Stari most i skakača koji je htio skočiti u rijeku", prepričava svoje impresije mladi Faris.

Njihovi roditelji, Aida i Zijo Duranović, već razmišljaju o povratku u domovinu iako decenijama žive u Švicarskoj.