BiH
244

Završena istraga: Slučajni susret četnika i pripadnika OSBiH u Banjoj Luci

Piše: E. F.
Problematična fotografija (Foto: Facebook)
Problematična fotografija (Foto: Facebook)
Istraga koju su proveli inspektori Generalnog inspektorata Oružanih snaga BiH o okolnostima nastanka fotografije na kojoj se jasno vide pripadnici Oružanih snaga BiH sa osobama u uniformama za koje neki vjeruju da pripadaju ravnogorskom četničkom pokretu, pokazala je kako ne postoji povezanost pripadnika OS BiH sa osobama u sumnjivim uniformama te kako su se na skupu jedni pored drugih našli sasvim slučajno.

Spornu fotografiju je na svom Facebook profilu objavio Srđan Puhalo uz komentar "Četnici i vojska zajedno, mir i ljubav". Građani su odmah reagovali te su Ministarstvu odbrane BiH uputili primjedbe na pomenutu fotografiju.

Nakon toga, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je izdao naredbu Generalnom inspektoratu MO BiH da istraži kako je nastala fotografija na kojoj je evidentirano prisustvo desetak profesionalnih vojnih lica u službenim uniformama OS BiH na skupu sa osobama koje su nosile uniforme i obilježja nepoznatog porijekla.

Vjerske slobode

Inače, sporna fotografija je nastala 19. januara 2015. godine na Gradskom mostu u Banjoj Luci u povodu obilježavanja svečane Bogojavljenske litije koja se tradicionalno obilježava svake godine u Banjoj Luci.

"Ceremoniju svake godine organizuju i pozive za prisustvo upućuju Srpska pravoslavna crkva, Parohija banjalučka i Uprava grada Banja Luka. Pripadnicima Oružanih snaga BiH pravoslavne vjeroispovijesti razmještenim u kasarni Kozara, za ovu aktivnost bilo je omogućeno prisustvo ovom vjerskom događaju, u skladu sa dokumentima MO i OS BiH koji omogućavaju vjerske slobode", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Nije bilo namjere zajedničkog učešća

"Iako je prisustvo ovoj vjerskoj svečanosti bilo plansko i organizovano, nije postojala povezanost, niti namjera zajedničkog učešća pripadnika OS BiH i osoba u spornim uniformama i obilježjima", kažu u Ministarstvu odbrane BiH.

No, kojem pokretu ili kojim snagama zapravo pripadaju osobe koje su nosile sporne uniforme i da li se radi o pripadnicima ravnogorskog četničkog pokreta zapravo nije utvrđeno.

"To uopće nije bio predmet naše istrage. Mi smo htjeli samo da znamo otkuda pripadnici OSBiH tamo i da li se ponašaju u skladu sa Zakonom i pravilnikom. Istraga je pokazala da se se adekvatno ponašali", kazao je Osmić za Klix.ba.

Ipak, Osmić je izdao smjernice da nadležne službe i komande trebaju redovno i sveobuhvatno vršiti procjenu okolnosti, dobrobit ili moguću štetu ugledu MO i OS BiH.

Ovo se posebno odnosi na slučajeve učešća i prisustva pripadnika MO i OS BiH raznim skupovima i vjerskim manifestacijama koje nisu u organizaciji MO i OS BiH, te da preduzmu mjere za očuvanje ugleda institucija odbrane BiH.