{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završen prijedlog kriterija za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH

F
20.4.2010. u 16:01
0
1
Završen prijedlog kriterija za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH
0
Završen prijedlog kriterija za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH
Rektorat Univerziteta u Sarajevu
Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta (HEA) završila je prijedlog dokumenta "Kriteriji za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini“.
Dokument je rađen na osnovu Okvirnog zakona o visokom obrazovanju i mišljenja ministarstava nadležnih za obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

Prijedlog Kriterija je nastao kao rezultat brojnih sastanaka, konferencija i radionica radi pripreme dokumenta koji će osigurati jasne, transparentne i pristupačne kriterije za akreditaciju visokoškolskih ustanova i koji bi, nakon usvajanja na upravnom odboru Agencije, osigurao početak akreditacionih procedura u BiH.

Zakonski okvir za ovakav dokument sadržan je u članu 48. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, članovima 6. i 12. Statuta Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta i u članovima 1. i 3. Odluke o usvajanju dokumenata potrebnih za daljnju implementaciju Bolonjskog procesa u BiH.

Konsultacije i pripreme ovog dokumenta provođene su i uz tehničku i savjetodavnu pomoć evropskih eksperata iz oblasti osiguranja kvaliteta putem projekata Savjeta Evrope i Evropske komisije, Austrijske agencije za razvoj, WUS Austrija, SUSBiH, Tempus projekata i drugih bilateralnih kontakata s različitim evropskim i regionalnim agencijama za osiguranje kvaliteta koje je do sada uspostavila Agencija.

Prijedlog Kriterija upućen je ministarstvima nadležnim za obrazovanje u BiH, na finalno razmatranje i sugestije.

Koncept osiguranja kvaliteta i akreditacione procedure, pored zakonskih propisa u BiH, mora zadovoljiti i zahtjeve Evropskih standarda i smjernica za osiguranje kvaliteta kako bi Agencija postala punopravni član Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta, a visoko obrazovanje u BiH dio Evropskog prodručja visokog obrazovanja, saopćeno je iz HEA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: