{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"RS će raditi nezavisnu akreditaciju fakulteta"

F
18.7.2010. u 14:22
0
14
"RS će raditi nezavisnu akreditaciju fakulteta"
0
"RS će raditi nezavisnu akreditaciju fakulteta"
Anton Kasipović
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović ističe da je novim Zakonom o visokom obrazovanju u tom bh. entitetu predviđeno uspostavljanje posebne agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u RS-u, kako bi se osigurao nezavisan postupak akreditacije.
Kasipović je u intervjuu za studentski časopis "Master", čiji je izadavač Studentska organizacija Univerziteta u Banjoj Luci, rekao da njegovo ministarstvo "odlično" sarađuje s Agencijom za razvoj visokog obrazovanja BiH, s kojom, kako kaže, radi na izradi kriterijuma za akreditaciju te na brojnim drugim aktivnostima koje imaju za cilj kvalitetnije visoko obrazovanje.

Postupak akreditacije vršit će se, navodi, u skladu s kriterijumima za taj posao.

"Sve visokoškolske ustanove u RS-u su prošle postupak licenciranja u okviru kojeg se provjerava da li visokoškolska ustanova ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja u skladu sa zakonom, što podrazumijeva ispunjavanje minimalnih standarda i normativa u oblasti visokog obrazovanja. Prosvjetna inspekcija u okviru svoje nadležnosti redovno kontroliše rad visokoškolskih ustanova i ukazuje im na nedostatke, koje one otklanjaju. Na osnovu svega do sada urađenog, smatramo da se naše visokoškolske ustanove dosta dobro pripremaju za predstojeći postupak akreditacije", tvrdi resorni ministar.

Zakonom o visokom obrazovanju u RS-u, koji je usaglašen s okvirnim na nivou BiH, predviđena je Komisija za informiranje i priznavanje dokumenata u oblasti visokog obrazovanja, Savjet za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, koji su uspostavljeni, te Rektorska konferencija RS-a koja je u fazi formiranja.

Podrazumijeva i značajne izmjene u odnosu na prethodni, kao što su mogućnost vanrednog studiranja, uvođenje akademskih i strukovnih studija, preciziranje postupka i kadrovskih uvjeta prilikom osnivanja visokoškolskih ustanova.

"Vraćena je i mogućnost organizovanja aprilskog ispitnog roka. Također, data je mogućnost da se u naredne dvije godine upis godine vrši s prijenosom dva predmeta, odnosno 15 ECTS bodova, a u naredne dvije godine po jedan predmet, odnosno osam ECTS bodova. Ovim zakonom propisan je i veći stepen autonomije fakulteta u okviru univerziteta", naveo je ministar prosvjete i kulture RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: