{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojeni kriteriji za akreditaciju fakulteta

F
15.7.2010. u 12:24
0
9
Usvojeni kriteriji za akreditaciju fakulteta
0
Usvojeni kriteriji za akreditaciju fakulteta
Ekonomski fakultet u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta dao je saglasnost na dokument „Kriteriji za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH“ čime je Agencija okončala pripreme za početak eksternog osiguranja kvaliteta i akreditacija visokoškolskih ustanova u BiH.
Utvrđivanje jasnih, transparentnih i pristupačnih kriterija za akreditaciju visokoškolskih ustanova nadležnost je Agencije propisana Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH.

Devet kriterija za akreditaciju, kako je saopćeno iz Agencije, definišu standarde koje visokoškolske ustanove trebaju dostići da bi pokazale da kredibilno obavljaju obrazovnu djelatnost, a što će ocjenjivati nezavisni stručnjaci.

U skladu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju utvrđena je Lista stručnjaka koju su usvojila sva ministarstva obrazovanja u BiH.

Agencija je provela i inicijalnu obuku stručnjaka koji će u procesu akreditacije obavljati reviziju kvaliteta i ocjenjivati razvoj i strategiju visokoškolske ustanove, sistem unutrašnjeg osiguranja kvaliteta, procedure za ocjenjivanje studijskih programa, procedure za ocjenjivanje studenata, ljudske i fizičke resurse, informacioni sistem, prezentaciju informacija za javnost i međunarodnu saradnju.

Usvojeni kriteriji za akreditaciju su jedinstveni i obavezni za sve visokoškolske ustanove u BiH i od stepena njihove ispunjenosti zavisiće preporuka o akreditaciji visokoškolske ustanove.

Kriteriji za akreditaciju visokoškolskih ustanova rezultat su intenzivnog rada Agencije i opsežnih konsultacija sa predstavnicima akademske zajednice i svih ministarstava nadležnih za visoko obrazovanje u BiH.

Konsultacije i pripreme ovog dokumenta provođene su uz tehničku i savjetodavnu pomoć evropskih eksperata iz oblasti osiguranja kvaliteta putem zajedničkog projekta Savjeta Evrope i Evropske komisije „Jačanje visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovni III“, kao i Austrijske agencije za razvoj, WUS Austrija, SUS BiH, Tempus projekata i drugih bilateralnih kontakata sa različitim evropskim i regionalnim agencijama za osiguranje kvaliteta koje je do sada uspostavila Agencija.

Koncept osiguranja kvaliteta i akreditacione procedure, pored zakonskih propisa u BiH, moraju zadovoljiti i zahtjeve evropskih standarda i smjernica za osiguranje kvaliteta kako bi Agencija postala punopravni član Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta, a visoko obrazovanje u BiH dio evropskog područja visokog obrazovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: