Slučaj Radić i ostali
0

Završen dokazni postupak

Sarajevo-x.com
Nakon što je utvrđeno da svjedokinja AG ne može svjedočiti pred Sudom BiH, završen je dokazni postupak na obnovljenom suđenju četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane za zločine počinjene u Vojnom kod Mostara.

Alma Bravo – Mehmedbašić, sudska vještakinja i neuropsihijatar, potvrdila je pred Sudom BiH da zaštićena svjedokinja AG psihički i zdravstveno nije sposobna da svjedoči, niti da razgovara o događajima koje je preživjela u logoru Vojno kod Mostara.

Prema nalazu i mišljenju vještakinje, koje je dostavljeno Apleacionom vijeću, svjedokinja AG pati od teškog oblika posttraumatskog sindroma, velike anksioznosti, te nemogućnosti da "razumno i svjesno" razgovara o traumi koja joj se dogodila za vrijeme rata.

"Svako dovođenje pred Sud, ili bilo kakvo pominjanje događaja iz perioda u logoru Vojno, za svjedokinju AG predstavlja teško obnavljanje traume. Tokom pregleda je kod svjedokinje bio prisutan veliki strah i sama pomisao na ponovo suočavanje sa tim događajima dovelo bi do velike traumatizacije koju ova osoba ne bi smela da prolazi", naglasila je Bravo-Mehmedbašić.

Svjedokinja AG, koja i tokom prvostepenog procesa nije mogla svjedočiti uživo, jer je utvrđeno da boluje od posttraumatskog sindroma, u izjavi datoj Višem sudu u Mostaru u aprilu 1996. godine, navela je da ju je optuženi Marko Radić, "zajedno sa još tri-četiri vojnika", silovao u štabu komande gdje je bio zapovjednik.

Prema istom iskazu, za tri mjeseca, koliko je provela u logoru Vojno, samo pet dana nije bila silovana, a osim Radića, svjedokinja AG je navela da su je silovali i optuženi Dragan Šunjić i Damir Brekalo.

Radić, Šunjić,Brekalo i Mirko Vračević optuženi su za učešće u maltretiranju, ubijanju, silovanju i odvođenju na prinudne radove zatvorenika iz logora Vojno tokom 1993. i 1994. godine.

Četvorica optuženih, bivši pripadnici Prve bjelopoljske bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nepravomoćno su osuđeni na ukupno 80 godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu i odredilo ponovno suđenje, koje je počelo u julu 2010.

Nakon davanja stručnog iskaza vještakinje Bravo – Mehmedbašić, Odbrana optuženih je tražila da Sud razmotri o svjedočenju AG iz druge prostorije. Prijedlog je odbijen i Apelaciono vijeće je donijelo odluku da se kao svjedočenje uzme iskaz koji je AG dala Višem sudu u Mostaru.

Tužilaštvo i Odbrana će sa iznošenjem završnih riječi početi 16. februara 2011. godine.