|

Završen dokazni postupak

Završen dokazni postupak
0
S
Sarajevo-x.com
14.2.2011. u 16:46
0
komentara
0

dijeljenja
Završen dokazni postupak
Nakon što je utvrđeno da svjedokinja AG ne može svjedočiti pred Sudom BiH, završen je dokazni postupak na obnovljenom suđenju četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane za zločine počinjene u Vojnom kod Mostara.
Alma Bravo – Mehmedbašić, sudska vještakinja i neuropsihijatar, potvrdila je pred Sudom BiH da zaštićena svjedokinja AG psihički i zdravstveno nije sposobna da svjedoči, niti da razgovara o događajima koje je preživjela u logoru Vojno kod Mostara.

Prema nalazu i mišljenju vještakinje, koje je dostavljeno Apleacionom vijeću, svjedokinja AG pati od teškog oblika posttraumatskog sindroma, velike anksioznosti, te nemogućnosti da "razumno i svjesno" razgovara o traumi koja joj se dogodila za vrijeme rata.

"Svako dovođenje pred Sud, ili bilo kakvo pominjanje događaja iz perioda u logoru Vojno, za svjedokinju AG predstavlja teško obnavljanje traume. Tokom pregleda je kod svjedokinje bio prisutan veliki strah i sama pomisao na ponovo suočavanje sa tim događajima dovelo bi do velike traumatizacije koju ova osoba ne bi smela da prolazi", naglasila je Bravo-Mehmedbašić.

Svjedokinja AG, koja i tokom prvostepenog procesa nije mogla svjedočiti uživo, jer je utvrđeno da boluje od posttraumatskog sindroma, u izjavi datoj Višem sudu u Mostaru u aprilu 1996. godine, navela je da ju je optuženi Marko Radić, "zajedno sa još tri-četiri vojnika", silovao u štabu komande gdje je bio zapovjednik.

Prema istom iskazu, za tri mjeseca, koliko je provela u logoru Vojno, samo pet dana nije bila silovana, a osim Radića, svjedokinja AG je navela da su je silovali i optuženi Dragan Šunjić i Damir Brekalo.

Radić, Šunjić,Brekalo i Mirko Vračević optuženi su za učešće u maltretiranju, ubijanju, silovanju i odvođenju na prinudne radove zatvorenika iz logora Vojno tokom 1993. i 1994. godine.

Četvorica optuženih, bivši pripadnici Prve bjelopoljske bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nepravomoćno su osuđeni na ukupno 80 godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu i odredilo ponovno suđenje, koje je počelo u julu 2010.

Nakon davanja stručnog iskaza vještakinje Bravo – Mehmedbašić, Odbrana optuženih je tražila da Sud razmotri o svjedočenju AG iz druge prostorije. Prijedlog je odbijen i Apelaciono vijeće je donijelo odluku da se kao svjedočenje uzme iskaz koji je AG dala Višem sudu u Mostaru.

Tužilaštvo i Odbrana će sa iznošenjem završnih riječi početi 16. februara 2011. godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.