Dragan Šunjić i Damir Brekalo
0

"Tužilaštvo nije dokazalo našu odgovornost za zločine u Vojnom"

FENA
Optuženi Dragan Šunjić i Damir Brekalo danas su na Sudu BiH u završnim riječima na obnovljenom suđenju za zločine u Vojnom kraj Mostara kazali da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati njihovu odgovornost.

Nakon tri dana iznošenja završne riječi, drugooptuženi Dragan Šunjić kazao je da nije kriv za počinjene zločine u Vojnom, te da je u obnovljenom postupku dao "posljednji atom snage" da dokaže svoju nevinost, javio BIRN.

"Tužilac mi je 'okačio zvono do poda' i proglasio me silovateljem. Molim vas da me gledate kao roditelja, te da me oslobodite ovakvih prljavih navoda Tužilaštva BiH radi očuvanja moje porodice", kazao je Šunjić i dodao da je ovo suđenje njegova posljednja borba za opstanak i goli život.

Šunjić je zatražio od Apelacionog vijeća da ga u cijelosti oslobodi ili, ukoliko je to nemoguće, da mu izrekne kaznu po bivšem Krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ), koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja djela.

Tužilaštvo BiH tereti Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića, bivše pripadnike Prve bjelopoljske bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za zatvaranja, ubistva, seksualno zlostavljanje, progon i druga nečovječna djela počinjena nad Bošnjacim tokom 1993. i 1994. godine.

U optužnici se navodi da su Radić, Šunjić i Brekalo sudjelovali u formiranju zatvora u Vojnom, gdje je bilo zatočeno 76 civila, među kojima i maloljetne djece.

Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih silovala nekoliko zatočenica u tom objektu.

Šunjić je zatražio od Apelacionog vijeća da ga, ukoliko mu izrekne osuđujuću kaznu, ne uputi na izdržavanje kazne u Kazneno-popravni zavod (KPZ) Zenica zbog bojazni od zatvorenika Muharema Omanovića, jer se smrt njegovog oca Arifa stavlja optuženom na teret.

Tužilaštvo tvrdi da je, neutvrđenog dana u augustu ili septembru 1993. godine, Dragan Šunjić, dozapovjednik zatvora u Vojnom, s drugim pripadnicima HVO-a sudjelovao u premlaćivanju Arifa Omanovića, koji je uslijed zadobijenih povreda nakon nekoliko dana preminuo.

Vijeću se obratio i Damir Brekalo, koji je izrazio nadu da će Sud donijeti pravednu odluku, te je kazao da je optužen za zločine samo zato što nije bio pripadnik Armije BiH (ABiH).

"Trebalo se Brekala natovariti svim i svačim jer nije bio pripadnik ABiH. Kome je smetao moj otac Mehmed, kojeg više nema, i moj brat, koji hoda sakat?", kazao je Brekalo i dodao da je, zbog njegove pripadnosti HVO-u, njegova porodica tokom i nakon rata maltretirana.

Brekalo je istaknuo da je prvooptuženi Marko Radić bio "Majka Tereza u Bijelom Polju" i da je pomagao Bošnjacima.

Odbrana trećeoptuženog je kazala da 32 svjedoka Tužilaštva BiH nisu nikada vidjela Brekala u Vojnom, zatvoru koji predstavlja posljedicu napada što su ga, kako tvrde, izvršile snage ABiH 30. juna 1993. godine.

"Motiv zarobljavanja u Vojnom je razmjena za Hrvate zarobljene 30. juna 1993. godine. Tada je uhapšeno samo 76 Bošnjaka, tako da ne možemo govoriti ni o širokom i sistematičnom napadu", kazao je branilac trećeoptuženog Slavko Ašćerić.

Tužilaštvo tvrdi da su optuženi znali za široko rasprostranjeni i sistematičan napad HVO-a i njegove policije, koji je imao za cilj zlostavljanje i progon Bošnjaka s područja Mostara.

I Odbrana trećeoptuženog je od Apelacionog vijeća zatražila da se Brekalu, ukoliko bude osuđen, izrekne kazna po KZ-u SFRJ.

Također su zatražili da mu se ukine pritvor uz jamstvo i mjere zabrane ili, u slučaju osuđujuće kazne, da bude upućen u KPZ poluotvorenog tipa u Mostaru, odakle bi mogao obaviti zdravstvene preglede i operaciju.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. februar ove godine, kada bi Odbrana četvrtooptuženog Vračevića trebala iznijeti završnu riječ.