BiH
0

Obnovljeno suđenje za zločine u logoru Vojno kod Mostara

FENA
Sudnica u Sudu BiH
Sudnica u Sudu BiH
Apelaciono vijeće Suda BiH završilo je obnovljeno suđenje četvorici optuženih za zločin počinjen u Vojnom kod Mostara, a izricanje presude zakazano je za 7. mart.

Na ovom ročištu Odbrana Mirka Vračevića iznijela je završnu riječ, zatraživši da se njihov branjenik oslobodi ili da se protiv njega obustavi suđenje. Danilo Mrkaljević, branilac optuženog Vračevića kazao je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je njegov branjenik počinio djela koja mu se stavljaju na teret. Ono što je uradio optuženi, kaže Mrkaljević je provođenje naredbi pokojnog Marija Mihalja zbog straha za svoj život.

"Odbrana ne spori da je Vračević bio pripadnik Hrvatskog vijeća odrane (HVO) i da je bio stražar u logoru „Vojno“. Obavljao je zadatke kao stražar i legitiman zadatak ne može predstavljati krivično djelo. Velike su proturječnosti u iskazima svjedoka Optužbe i većina ih je iznosila neistine. Također, tvrdnje Optužbe su u suprotnosti sa materijalnim dokazima", rekao je Mrkaljević.

Uz Vračevića, za zločine u Vojnom kod Mostara, Tužilaštvo BiH je optužilo Marka Radića, Dragana Šunjića i Damira Brekala, bivše pripadnike Prve bjelopoljske bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Optuženi se terete za zatvaranja, ubistva, seksualno zlostavljanje, progon i druga nečovječna djela počinjena nad Bošnjacima tokom 1993. i 1994. godine.

U optužnici se navodi da su Radić, Šunjić i Brekalo sudjelovali u formiranju zatvora u Vojnom, gdje je bilo zatočeno 76 civila, među kojima i maloljetne djece. Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih silovala nekoliko zatočenica u tom objektu.

Prema optužnici, Mario Mihalj je bio upravnik logora "Vojno", ali je prije podizanja optužnice Tužilaštva BiH preminuo.

Nepravosnažnom presudom iz februara 2009., četvorica optuženih su proglašeni krivima za zločin protiv čovječnosti i osuđeni na kazne: Radić na 25, Šunjić na 21 i Brekalo na 20 godina dugotrajnog zatvora, a Vračević na 14 godina zatvora.

Nakon uloženih žalbi, Apelaciono vijeće je ukinulo presudu i odredilo održavanje ponovnog suđenja, koje je počelo u julu 2010. godine.

Govoreći o optužbi da je Mirko Vračević, kao stražar u logoru "Vojno", ubio zatvorenika Asifa Čakramu, branilac Mrkaljević je rekao da su svjedoci dali različite iskaze. Tako je, pojašnjava branilac, jedan kazao da mu je pucao u glavu, a drugi u grudi iako vanjskim pregledom ekshumiranog tijela nisu pronađene nikakve povrede.

Odbrana Vračevića smatra da Tužilaštvo nije dokazalo da je njihov branjenik silovao svjedokinu A.M. kao ni da je odgovaran za prisino zatvaranje, mučenja za koja se se on indivindulano tereti, kao ni za djela za koja se tereti kao pomagač. Vračević je kazao da ne poznaje svjedoknju A. M., dodavši da je pomagao drugoj svjedokinji koja je imala jake menstrualne bolove, odvodivši je u večernjim satima u prostoriju u kojoj su bili stražari, a u kojoj je imala higijenske potrepštine i lijekove.

Rade Golić, glavni Vračevićev branilac tražio je od Apelacionog vijeće Suda BiH da kao olakšavajuće okolnosti za optuženog uvaži njegovo teško fizičko i psihičko stanje, njegovu starost, te njegove porodične prilike, javio je BIRN.