Slučaj Radić i ostali
0

Odbrana sumnja u istinitost iskaza svjedoka

Sarajevo-x.com
U završnoj riječi na obnovljenom suđenju za zločine u Vojnom kod Mostara, Odbrana optuženog Dragana Šunjića je rekla kako Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivična djela za koja se tereti, te od Apelacionog vijeća zatražila da donese oslobođajuću presudu.

Šunjićev branilac, Mithat Kočo, kazao je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo niti jedno krivično djelo koje optuženom stavlja na teret, te da ni jedan od predočenih dokaza "nije dao indiciju gdje ga optužba stavlja u funkciju dozapovjednika zatvora Vojno".

"Neshvatljivo je da je on bio dozapovjednik zatvora jer za oba dokaza se može reći da su falsifikat. Potpisi nisu ni slični potpisima Šunjića, a grafolog je dao mišljenje da dokumenti nemaju nikakav značaj. Nije mogao biti dozapovjednik i nije imao vojni čin", kazao je Kočo.

Osim Šunjića, Tužilaštvo BiH tereti Marka Radića, Damira Brekala i Mirka Vračevića da su kao pripadnici Prve bjelopoljske bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovali u fizičkm, psihičkm i seksualnom zlostavljanju zatočenika u Vojnom kraj Mostara tokom 1993. i 1994. godine.

Oni su u februaru 2009. godine nepravosnažno osuđeni za zločin protiv čovječnosti i to Radić na 25, Šunjić na 21 i Brekalo na 20 godina dugotrajnog zatvora, a Vračević na 14 godina zatvora. Nakon uloženih žalbi, Apelaciono vijeće je ukinulo presudu i odredilo održavanje ponovnog suđenja, koje je počelo u julu 2010.

Prema optužnici, Šunjić je bio pripadnik divezantske jedinice "Ivan Stanić Ćićo" i dozapovjednik zatvora Vojno.

"Moj branjenik nije bio pripadnik diverzantske jedinice i nije mogao učestvovati u formiranju zatvora Vojno. Prije sukoba HVO-a i Armije BiH, Šunjić je obavljao dužnost vojnog policajca u Sjevernom logoru, da bi 6. jula 1993. bio poslan na Raštane", kazao je Kočo.

Šunjić je tokom iznošenja završnih riječi rekao da iskazi svjedoka "nisu istiniti", te se nada da će Apelaciono vijeće "posumnjati u istinitost svjedoka".

Svjedoci Tužilaštva BiH su kazali da je optuženi učestvovao u ubistvu Arifa Omanovića, dok je svjedokinja C rekla kako je on naredio da ode na noćni zadatak kada je silovana, ali je Šunjić ove navode negirao, rekavši da u to vrijeme nije bio u Vojnom.

"Ne sporim da je Omanović umro u zatvoru, ali se protivim da sam učestvovao u njegovom ubistvu. (...) U tom periodu nisam bio vojno angažovan kada svjedokinja 'C' tvrdi da sam je slao na noćni rad", rekao je optuženi, dodavši da poslije 10. septembra 1993. nije dolazio na područje Vojnog, te da se 14. septembra sam razriješio dužnosti vojnog policajca.

Sa iznošenjen završnih riječi Šunjić će nastaviti 21. februara ove godine.