Slučaj Kornjača i ostali
0

Svjedok prepoznao trojicu optuženih za ubistva u Čajniču

Sarajevo-x.com
Svjedok Tužilaštva BiH prepoznao je trojicu optuženih kao osobe koje su tokom aprila i maja 1992. godine učestvovale u premlaćivanju i ubistvima civila Bošnjaka u Čajniču.

Hamid Hasović, nekadašnji referent za vezu pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Čajniče, kazao je da na početku rata policija u ovom gradu nije imala vlast, već da su “glavni bili Milun Kornjača i Srpska demokratska stranka (SDS)”.

“Lično sam vidio da je Kornjača maltretirao mog starijeg komšiju Jusu Čauševića. Njega, kao i ostale muškarce, Milun je odvodio na Mostinu, ‘na obradu’, gdje su ih fizički maltretirali i tukli. Potom su ih vratili u grad, s naredbom da se javljaju Kornjači svakih dva sata. Jedini razlog zbog kojeg su bili maltretirani jeste to što su bili Bošnjaci”, rekao je Hasović.

Za progon Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. na Mostini, Državno tužilaštvo BiH tereti, uz Kornjaču, Duška Tadića zvanog Rus i Milorada Živkovića zvanog Žika.

U optužnici stoji da je Kornjača bivši komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, a Tadić bivši pripadnik “Plavih orlova”, dok je Živković nekadašnji načelnik Stanice SJB-a u Čajniču.

Hasović je ispričao da je prilikom napuštanja Čajniča, 10. maja 1992. godine, stao pred Lovački dom na Mostini, kako bi posjetio zatočene prijatelje. Kazao je da je u Domu bilo pedesetak ljudi, koji su, prema njegovom kazivanju, vjerovali da će biti pušteni kućama.

Svjedok je dodao da je od sugrađana saznao kako je optuženi Živković, njegov nadređeni u policiji, učestvovao u hapšenju i odvođenju civila u Lovački dom.

“Svi oni koji su odvedeni u taj dom, nikada se nisu vratili... Za počinioce ovog masakra saznao sam krajem maja 1992. godine, nakon što sam s porodicom izbjegao u Skoplje. Na tamošnjoj televiziji je prikazano kako su Velja Tadić i Duško Tadić počinili taj masakr”, kazao je Hasović.

Živkovićeva i Tadićeva Odbrana je tokom unakrsnog ispitivanja tvrdila kako je Hasovićev iskaz drugačiji u odnosu na izjavu koju je dao Tužilaštvu BiH 2009. godine. Branioci su istaknuli kako Hasović u ranijoj izjavi nije spominjao učešće optuženih u hapšenjima i ubistvima civila u Čajniču.

Optuženi Živković upitao je svjedoka zašto mu nikada nije postavio pitanje o “nedjelima koja mu sada stavlja na teret”, na šta je Hasović odgovorio kako za tim nije imao potrebe.

Ročište na kojem će Odbrana optuženog Kornjače unakrsno ispitati ovog svjedoka naknadno će biti zakazano. Suđenje Kornjači, Živkoviću i Tadiću vodi se odvojeno pred Sudom BiH, ali se, zbog ekonomičnosti postupaka, na istom ročištu saslušavaju zajednički svjedoci.

Nastavak suđenja Živkoviću i Tadiću zakazan je za ponedjeljak, 23. maj 2011. godine.