Sud BiH
0

Svjedočenje o ubijenim Srebreničanima u Kravici

FENA
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici ispričao je da je u julu 1995. godine vidio leševe Bošnjaka koji su ubijeni u magacinu u Kravici.

Živorad Lakić, svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je da je u julu 1995. godine zajedno s kolegama iz Policijske stanice Bijeljina bio zadužen za kontrolisanje putne komunikacije u Konjević Polju.

“Naš zadatak je bio sprečavanje proboja muslimanskih snaga iz pravca Srebrenice. Dok sam obezbjeđivao putnu komunikaciju, primijetio sam jedan stari magacin u koji su dovođene grupe muslimana koje su se skrivale po šumama. Za njihovo hvatanje bili su zaduženi takozvani dezerteri, pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koji su imali plave pancire”, rekao je Lakić i dodao da su “specijalci” bili zaduženi za “čišćenje terena”.

Svjedok Lakić je kazao da je vidio da su “specijalci” tada doveli dvije grupe od po 15 do 20 muškaraca, većinom u civilnoj odjeći, ali je dodao da su neki zarobljenici imali “vojne hlače ili košulju”.

Za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice i u strijeljanju više od 1.000 zarobljenih muškaraca u Kravici (općina Bratunac) Državno tužilaštvo tereti Duška Jevića, Mendeljeva Đurića, Gorana Markovića i Neđu Ikonića. Jević je, prema optužnici, bio komandant Centra za obuku “Jahorina” MUP-a Republike Srpske, Đurić i Ikonić komandiri četa u ovoj jedinici, a Marković komandir voda.

“Drugi dan mog obezbjeđivanje te komunikacije”, ispričao je svjedok, ne preciziravši datum u julu 1995. godine, “čula se jaka rafalna pucnjava iz pravca magacina. Nismo znali o čemu se radi. Policajac koji je stajao pored mene nakon prestanka pucnjave mi je pokazao na vojnika od 20 godina koji je izvršio ta ubistva u magacinu.”

Lakić je dodao da mu je taj policajac tada rekao da je vojnik pijan ušao i “samoinicijativno pobio te ljude, te da svako radi šta hoće”.

“Nedugo nakon tog masakra, stigao je utovarivač. Tijela ubijenih su u kašiku utovarivača stavljali starac i dječak koji su također bili iz tog magacina. Kada su utovarili tijela na kašiku utovarivača, popeli su se na njega i krenuli u pravcu Milića.

Policajac s kojim sam razgovarao rekao je: ‘Odoše tamo da to završe i neće se živi vratiti’”, prisjetio se Lakić. Svjedok je naglasio da se starac i dječak nisu kasnije vratili do magacina.

“Policajac mi je pričao da su se i ranije dešavala ubistva na isti način i da su uvijek leševe utovarivali ljudi koji se također nisu vraćali”, dodao je svjedok. Odgovarajući na pitanja Odbranâ, Lakić je rekao da u Konjević Polju tada nije vidio optužene Jevića i Đurića.

Nastavak suđenja planiran je za ponedjeljak, 28. februar, javio je BIRN.