Suđenje Jeviću i ostalima
0

Postrojavanje streljačkog voda

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je optuženi Duško Jević postrojio vod koji je potom izvršio pogubljenje Srebreničana ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici u julu 1995. godine, prenosi BIRN - Justice Report.

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH pod šifrom S102 rekao je da je bio pripadnik "policijske jedinice s Jahorine", koja je sudjelovala u strijeljanju Srebreničana u Kravici.

"U Kravicu smo došli noću. Čula se sporadična pucnjava oko hangara, eksplozija jedne ili dvije bombe. Iz objekta su se čuli jauci i zapomaganje... Kroz došaptavanja se čulo da se povlači jedinica iz Šekovića", ispričao je S-102.

Ovaj svjedok je kazao da je na početku mislio da su u hangaru bili pripadnici Armije BiH, te da se "vodi neka borba za zauzimanje objekta". Tokom noći, kako je kazao, čuo je pucnje, samo "dosta manje" nego prije povlačenja "jedinice iz Šekovića".

"Kad je svanulo, primjetio sam da je bilo i pripadnika nekih drugih formacija. Čuo sam kako pozivaju ljude iz hangara da izađu napolje i uvjeravaju ih da im se neće ništa desiti. Dali su im vode. Za to vrijeme mi na cesti smo poredani u liniju", prisjetio se svjedok.

Prema njegovim riječima, tada je na cesti bilo 30-ak pripadnika "jedinice s Jahorine" i još toliko pripadnika drugih jedinica.

"Postao sam svjestan da će se desiti ono što se poslije desilo. Pogubljenje. Ja jednostavno nisam pucao. Pušku sam držao prema objektu kao i ostali. Muškarci su bili u čučećem položaju, licem prema dole", rekao je S-102.

Za učešće u strijeljanju više od 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Kravici, kao i prisilnom preseljenju stanovništva s područja Srebrenice, sudi se Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću.

Prema optužnici, Jević je bio komandant policijskog Centra za obuku na Jahorini, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir jednog od vodova.

Tokom trodnevnog boravka u Kravici svjedok je rekao da je "od starješina viđao Jevića, Đurića i Markovića", koje je i prepoznao u sudnici. Naveo je da je tu bio izvjesni Neđo, ali nije naveo njegovo prezime.

Nakon što ga je tužilac podsjetio na ranije iskaze, svjedok je potvrdio da je postrojavanje policijske jedinice sa Jahorine i "vojnika-mještana" izvršio Jević, te da su s njim bili instruktori, kako je u istrazi rekao, "Marković i Neđo".

"Jedino nisam siguran za Markovića. Bojim se da ne mogu potvrditi da je bio neposredno prije, za vrijeme i poslije", rekao je svjedok.

Tokom svjedočenja je dodao da je skupa s drugim pripadnicima „jedinice s Jahorine“ sudjelovao u pretresu kuća u Potočarima, kao i obezbjeđenju transporta žene, djece i staraca.

"Nisam vidio da su muškarci odvajani. Od kolega sam samo čuo za pojedine pljačke, odnosno otimanje zlata i novca prilikom pretresa", rekao je S-102.

Nastavak suđenja je u četvrtak, 3. mart, za kada je planirano da ovog svjedoka unakrsno ispitaju Odbrane optuženih.