Slučaj Nešković i ostali
0

Vojnik strijeljao Srebreničane, pa pio alkohol

Sarajevo-x.com
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je nepoznat vojnik sredinom jula 1995. godine ušao u jedan magacin u Konjević Polju i strijeljao oko 15 Srebreničana i nakon toga je sjeo da pije alkohol.

Živorad Lakić, nekadašnji policajac Stanice javne bjezbjednosti (SJB) Bijeljina, rekao da je sredinom jula 1995. godine u Konjević Polju obezbjeđivao cestu Zvornik-Sarajevo.

Pripadnici Specijalne policije koju su, kako je rekao svjedok, činili dezerteri iz Srbije su pretresali taj dio terena i hvatali Srebreničane, te ih odvodili u magacin koji je obezbjeđivala zvornička policija.

"Nepoznat vojnik u maskirnoj uniformi ušao je u magacin i izvršio strijeljanje zarobljenika. Potom je uzeo gajbu piva i pio na punktu na raskrsnici. Prema mojoj procjeni, taj nepoznati vojnik je ubio 15 muškaraca koji su prethodno uhvaćeni u okolnim brdima“, rekao je svjedok.

Potom su, kako je ispričao svjedok Lakić, dvojica zarobljenika, koji su dovedeni iz pravca škole gdje je boravila vojska, utrpali leševe u utovarivač sa kojim su otišli prema Milićima.

"Čuo sam od zvorničkih policajaca da će oni biti ubijeni nakon što leševe ubace u jamu“, kazao je Lakić, te dodao da je magacin nakon toga ostao prazan.

On se prisjetio još jednog ubistva zarboljenika kada ga je vojnik po nadimku "Jež" izveo iz magacina i odveo do obližnjeg potoka, gdje ga je ubio.

Lakić je dao iskaz na suđenju Draganu Neškoviću, Zorana Iliću i Draganu Crnogorcu, bivšim pripadnicima Centra za obuku “Jahorina” pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS)koje Tužilaštvo BiH tereti za učestvovanje u zarobljavanju i ubistvima više od 1.000 Srebreničana u Kravici.

Optuženi su, smatra Tužilaštvo BiH, 13. i 14. jula 1995. godine, zajedno s drugim pripadnicima Centra, zarobljavali muškarce Bošnjake, koji su u grupama odvođeni u Kravicu (općina Bratunac), gdje su pogubljeni.

Svjedok Lakić tvrdi da je izložen stalnim pritiscima zbog davanja izjava u vezi događaja u Konjević Polju i smatra da mu je zbog toga "namješteno" otpuštanje iz Centra javne bezbjednosti (CJB) Bijeljina, istaknuvši da se zbog toga vodi i sudski spor.

"Iskaz sam davao 2004. godine u CJB Bijeljina, a nakon toga su počeli pritisci. Nekome iz rukovodstva policije je to smetalo. Došao sam reći istinu i to nekome ne odgovara“, rekao je svjedok.

Na ovom suđenju iskaz je dao i Mićo Gavrić, nekadašnji načelnik artiljerijske jedinice pri Bratunačkoj brigadi VRS,koji je rekao da je Dušku Jeviću, nekadašnjem komadantu Centra za obuku na Jahorini, predano oko 30 zarobljenika koji su potom odvedeni u Konjević Polje.

Na upit tužioca da li zna šta se desilo sa tim zarobljenicima, svjedok Gavrić je odgovorio da je 2009. godine čuo da su pokopani na prostoru Cerske.

Pred Sudom BiH, u drugom predmetu sudi se i Dušku Jeviću za učešće i strijeljanju više od 1.000 zarobljenih muškaraca u Kravici.

Svjedok Gavrić kazao je da su jedinicu kojom je Jević komandovao činili „dezerteri iz Srbije“, te da su pretresali teren na području Bratunca. Svjedok rekao da tada nije vidio optuženog Ilića, kojeg dobro poznaje.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. april ove godine.