Suđenje Jeviću i ostalima
0

Utovarivačem zakopavali leševe

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je utovarivačem kopao grobnice i zakopavao leševe muškaraca bošnjačke nacionalnosti koje su ubili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), prenosi BIRN - Justice Report.

Zaštićeni svjedok S 116, nekadašnji pripadnik inžinjerijske jedinice VRS-a, na suđenju četvorici optuženih za strijeljanje više od 1.000 zarobljenika bošnjačke nacionalnosti u Kravici kazao je da je utovarivačam kopao grobnice na tri lokacije.

“Kopao sam jame u Konjević Polju, na lokaciji Cerska, a ukopao sam i tri leša koja su nađena u blizini Kravice. Kod magacina u Kravici, u blizini rijeke Jadar, bila su tri leša. Odnio sam ih gore prema Bratuncu i zakopao”, rekao je svjedok u nastavku suđenja četvorici bivših pripadnika Centra za obuku “Jahorina”.

Zaštićeni svjedok S 116 je naglasio da je čuo da su Srebreničani bili u magacinu u Kravici, ali da on nije bio tu kad su se ubistva dešavala.

Za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice i strijeljanju više od 1.000 zarobljenih muškaraca u Kravici (općina Bratunac) Državno tužilaštvo tereti Duška Jevića, Mendeljeva Đurića, Gorana Markovića i Neđu Ikonića.

Jević je, prema optužnici, bio komandant Centra za obuku “Jahorina” Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS), Đurić i Ikonić komandiri četa u ovoj jedinici, a Marković komandir voda.

Svjedok je ispričao da je prije ukopavanja lešava koje je našao u blizini Kravice, ukopavao leševe na livadi u Konjević Polju, te na lokalitetu Cerska, ali nije mogao vremenski precizirati kada se to dešavalo.

“Dobio sam naredbu da krenem s utovarivačem, da će me vojska čekati. Vojska je dovezla ljude i meni su rekli da kopam jame. Neke su poubijali na livadi oko jame, a nekima su naredili da uđu u jamu gdje su ih ubijali. Iskopao sam dvije jame, tri do četiri metra dužine i dva širine, u jednoj jami moglo je biti 12 ili 13 ljudi”, rekao je svjedok.

Svjedok tvrdi da je on, nakon što su vojnici ubili Srebreničane, utavarivačem stavio u jamu leševe koji su bili pored nje, a zatim ih zagrnuo zemljom.

Svjedok S 116 ispričao je da je na lokalitetu Cerska ukopavao leševe civila koji su bili poredani u vrstu.

“Išao sam dugo, a kad sam došao, imao sam šta vidjeti. Poubijani ljudi, skoro se raspadaju. Bilo je oko 80 leševa, ja sam se prestravio i pobjegao. Vratio sam se tek kada je došlo oko 30 do 40 vojnika, naredili su mi da ubijene izvadim iz međe u kojoj su bili poredani u vrstu, i da ih pokopam”, prisjetio se svjedok.

Odgovarajući na pitanja Odbrane prvooptuženog Jevića, svjedok je kazao da nikog od vojnika koji su učestvovali u ubijanju Srebreničana nije poznavao.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. april 2011. godine.