{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utovarivačem zakopavali leševe

S
4.4.2011. u 14:01
0
0
Utovarivačem zakopavali leševe
0
Utovarivačem zakopavali leševe
Sud BiH
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je utovarivačem kopao grobnice i zakopavao leševe muškaraca bošnjačke nacionalnosti koje su ubili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), prenosi BIRN - Justice Report.
Zaštićeni svjedok S 116, nekadašnji pripadnik inžinjerijske jedinice VRS-a, na suđenju četvorici optuženih za strijeljanje više od 1.000 zarobljenika bošnjačke nacionalnosti u Kravici kazao je da je utovarivačam kopao grobnice na tri lokacije.

“Kopao sam jame u Konjević Polju, na lokaciji Cerska, a ukopao sam i tri leša koja su nađena u blizini Kravice. Kod magacina u Kravici, u blizini rijeke Jadar, bila su tri leša. Odnio sam ih gore prema Bratuncu i zakopao”, rekao je svjedok u nastavku suđenja četvorici bivših pripadnika Centra za obuku “Jahorina”.

Zaštićeni svjedok S 116 je naglasio da je čuo da su Srebreničani bili u magacinu u Kravici, ali da on nije bio tu kad su se ubistva dešavala.

Za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice i strijeljanju više od 1.000 zarobljenih muškaraca u Kravici (općina Bratunac) Državno tužilaštvo tereti Duška Jevića, Mendeljeva Đurića, Gorana Markovića i Neđu Ikonića.

Jević je, prema optužnici, bio komandant Centra za obuku “Jahorina” Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS), Đurić i Ikonić komandiri četa u ovoj jedinici, a Marković komandir voda.

Svjedok je ispričao da je prije ukopavanja lešava koje je našao u blizini Kravice, ukopavao leševe na livadi u Konjević Polju, te na lokalitetu Cerska, ali nije mogao vremenski precizirati kada se to dešavalo.

“Dobio sam naredbu da krenem s utovarivačem, da će me vojska čekati. Vojska je dovezla ljude i meni su rekli da kopam jame. Neke su poubijali na livadi oko jame, a nekima su naredili da uđu u jamu gdje su ih ubijali. Iskopao sam dvije jame, tri do četiri metra dužine i dva širine, u jednoj jami moglo je biti 12 ili 13 ljudi”, rekao je svjedok.

Svjedok tvrdi da je on, nakon što su vojnici ubili Srebreničane, utavarivačem stavio u jamu leševe koji su bili pored nje, a zatim ih zagrnuo zemljom.

Svjedok S 116 ispričao je da je na lokalitetu Cerska ukopavao leševe civila koji su bili poredani u vrstu.

“Išao sam dugo, a kad sam došao, imao sam šta vidjeti. Poubijani ljudi, skoro se raspadaju. Bilo je oko 80 leševa, ja sam se prestravio i pobjegao. Vratio sam se tek kada je došlo oko 30 do 40 vojnika, naredili su mi da ubijene izvadim iz međe u kojoj su bili poredani u vrstu, i da ih pokopam”, prisjetio se svjedok.

Odgovarajući na pitanja Odbrane prvooptuženog Jevića, svjedok je kazao da nikog od vojnika koji su učestvovali u ubijanju Srebreničana nije poznavao.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. april 2011. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: