Slučaj Bogdanović
0

Okončan dokazni postupak Tužilaštva

Sarajevo-x.com
Saslušanjem neuropsihijatrice i psihologa koji su potvrdili da oštećena ima posttraumatski stresni poremećaj (PTPS), završen je dokazni postupak Tužilaštva BiH na suđenju Veliboru Bogdanoviću, optuženom za silovanje i nezakonito privođenje u Mostaru.

Alma Bravo – Mehmedbašić, vještakinja neuropsihijatrije, i Senadin Fadilpašić, psiholog, izvršili su vještačenje oštećene i utvrdili da ona ima hronični PTSP, koji se nije ispoljavao u momentu kada je vršeno vještačenje.

Oba vještaka su potvrdila da kod oštećene PTSP postoji i da se usljed stresa može intenzivirati.

Vještaci su dodali da uz PTSP oštećena ispoljava simptome depresije i anksioznosti koji su povezani sa silovanjem.

“Oštećena prije tog događaja nije imala nikakvih psihičkih problema. Silovanje je u uzročno- posljedičnoj vezi sa PTSP-om. Seksualna tortura i stres katastrofične prirode doveli su do razvoja PTSP-a”, kazala je doktorica Alma Bravo – Mehmedbašić.

Odgovarajući na pitanje Odbrane zašto je oštećena prvi put 2006. godine zatražila pomoć psihijatra, vještakinja Alma Bravo – Mehmedbašić je kazala da “oštećeni tiho pate”, te da ima slučajeva da se pojedini oštećeni po prvi put javljaju psihijatru ove godine.

Državno tužilaštvo tereti Velibora Bogdanovića da je u noći između 25. i 26. maja 1993. godine s pet pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) došao u stan bošnjačkog para u Mostaru, te silovao ženu, a njenog supruga s drugim vojnicima odveo u logor Heliodrom, gdje je proveo 30 dana.

Psiholog Senadin Fadilpašić je kazao da oštećena uz PTSP ima simptome blage depresivnosti i simptome umjerene anksioznosti.

Vještaci su potvrdili da je oštećena tokom vještačenja govorila da želi da svjedoči, ali su se oba vještaka složila da bi suočavanje oštećene sa optuženim i ponovno prisjećanje na kritični događaj, moglo dovesti do intenziviranja simptoma PTSP-a, depresije i anksioznosti.

Tužilaštvo je na ovom ročištu u spis uvelo i materijalne dokaze među kojima su i nalazi o zdrastvenom stanju oštećene.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. maja, kada će započeti dokazni postupak Odbrane.