{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okončan dokazni postupak Tužilaštva

S
12.4.2011. u 17:27
0
0
Okončan dokazni postupak Tužilaštva
0
Okončan dokazni postupak Tužilaštva
Saslušanjem neuropsihijatrice i psihologa koji su potvrdili da oštećena ima posttraumatski stresni poremećaj (PTPS), završen je dokazni postupak Tužilaštva BiH na suđenju Veliboru Bogdanoviću, optuženom za silovanje i nezakonito privođenje u Mostaru.
Alma Bravo – Mehmedbašić, vještakinja neuropsihijatrije, i Senadin Fadilpašić, psiholog, izvršili su vještačenje oštećene i utvrdili da ona ima hronični PTSP, koji se nije ispoljavao u momentu kada je vršeno vještačenje.

Oba vještaka su potvrdila da kod oštećene PTSP postoji i da se usljed stresa može intenzivirati.

Vještaci su dodali da uz PTSP oštećena ispoljava simptome depresije i anksioznosti koji su povezani sa silovanjem.

“Oštećena prije tog događaja nije imala nikakvih psihičkih problema. Silovanje je u uzročno- posljedičnoj vezi sa PTSP-om. Seksualna tortura i stres katastrofične prirode doveli su do razvoja PTSP-a”, kazala je doktorica Alma Bravo – Mehmedbašić.

Odgovarajući na pitanje Odbrane zašto je oštećena prvi put 2006. godine zatražila pomoć psihijatra, vještakinja Alma Bravo – Mehmedbašić je kazala da “oštećeni tiho pate”, te da ima slučajeva da se pojedini oštećeni po prvi put javljaju psihijatru ove godine.

Državno tužilaštvo tereti Velibora Bogdanovića da je u noći između 25. i 26. maja 1993. godine s pet pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) došao u stan bošnjačkog para u Mostaru, te silovao ženu, a njenog supruga s drugim vojnicima odveo u logor Heliodrom, gdje je proveo 30 dana.

Psiholog Senadin Fadilpašić je kazao da oštećena uz PTSP ima simptome blage depresivnosti i simptome umjerene anksioznosti.

Vještaci su potvrdili da je oštećena tokom vještačenja govorila da želi da svjedoči, ali su se oba vještaka složila da bi suočavanje oštećene sa optuženim i ponovno prisjećanje na kritični događaj, moglo dovesti do intenziviranja simptoma PTSP-a, depresije i anksioznosti.

Tužilaštvo je na ovom ročištu u spis uvelo i materijalne dokaze među kojima su i nalazi o zdrastvenom stanju oštećene.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. maja, kada će započeti dokazni postupak Odbrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: