Slučaj Bogdanović
0

Fatima Pehlić potvrdila da je optuženog vidjela u stanu njene komšinice

FENA
Svjedokinja Tužilaštva BiH Fatima Pehlić ustvrdila je danas pred Sudom BiH da je optuženog za silovanje i odvođenje ljudi u logor Velibora Bogdanovića vidjela u stanu svoje komšinice, koju je on, prema navodima optužnice, silovao.

Fatima Pehlić je ispričala da je bila u stanu kod komšinice Emine i da je s njima sjedio Bogdanović, koji joj je nakon izvjesnog vremena rekao da izađe, prenio je BIRN.

"Kad sam bila kod Emine, ovdje prisutni me je istjerao. Bio je u zelenoj majici. Tu veče su prvi put odveli Salka. Poslije sam vidjela Eminu koja je bila van sebe. Bila je blijeda. Ništa nije htjela reći, ali vidjela sam da je nešto strašno doživjela", rekla je Pehlić.

Bogdanoviću je na teret stavljeno da je u noći između 25. i 26. maja 1993. godine s pet pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) došao u stan bračnog para Zerem u Mostaru, te silovao ženu, a njenog supruga s drugim vojnicima odveo u logor Heliodrom, gdje je proveo 30 dana.

Prilikom davanja izjave u istrazi u oktrobru 2010. godine Fatima Pehlić nije spomenula da je vidjela Bogdanovića u stanu Zerema, a u sudnici je rekla da se toga naknadno sjetila i da joj je komšinica rekla da je isti muškarac dolazio i drugi put.

Odbranu je interesovalo kako je svjedokinja uspjela da prepozna čovjeka kojeg nije vidjela 18 godina.

"Zapamtila sam ga. Sjedili smo ja i on 20 minuta, pola sata... Vidjela sam ga i na slikama na internetu. Gledala sam s djecom zato što pratimo ovo suđenje i čitali smo na internetu", pojasnila je Pehlić.

Svjedoci Junuz Vajzović, Jusuf Numanović i Senad Delić ispričali su kako su iz njihovih stanova u Mostaru odvedeni u logor Heliodrom, te kako je s njima bio i Salko Zerem.

"Odveli su nas naoružani ljudi, koje ne poznajem. Ja sam bio civil, a i drugi koji su pokupljeni su bili u civilnoj odjeći", rekao je Numanović.

Sva tri svjedoka su kazala da ne poznaju optuženog, te da osim ispitivanja i uvreda, nisu bili maltretirani.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. mart.