|

Počelo suđenje Veliboru Bogdanoviću za zločine u Mostaru

Počelo suđenje Veliboru Bogdanoviću za zločine u Mostaru
0
F
FENA
11.1.2011. u 17:31
0
komentara
0

dijeljenja
Počelo suđenje Veliboru Bogdanoviću za zločine u Mostaru
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Optužbe i Odbrane danas je u Sudu BiH počelo suđenje Veliboru Bogdanoviću, optuženom za zločine u Mostaru.
Tužilaštvo BiH je najavilo da će dokazati odgovornost optuženog za silovanje i protupravno zatvaranje civila, dok je Odbrana kao netačne odbacila navode optužnice, javio je BIRN - Justice Report.

Bogdanoviću je na teret stavljeno da je u noći 25/26. maja 1993. godine s pet pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) došao u stan bošnjačkog para u Mostaru te silovao ženu, a njenog supruga s drugim vojnicima odveo u logor Heliodrom, gdje je proveo 30 dana.

"Dokazat ćemo da je optuženi bio svjestan da kao naoružani pripadnik HVO-a ulazi u stan nenaoružanih civila, da je došao s neidentificiranim vojnicima, da su im odnijeli tehničke stvari, zlato i novac, te da je silovao oštećenu, a njenog supruga protivpravno odveo", navela je Državna tužiteljica Remzija Smailagić u uvodnoj riječi.

Bogdanović, kako je istakla Odbrana, nikad nije prisilio žensku osobu ni na kakav postupak, niti je bilo koga protupravno zatvarao.

Nada Dalipagić, braniteljica optuženog, ocijenila je da je "neshvatljivo da je Tužiteljstvo podiglo optužnicu bez ijednog dokaza", te da postoji samo iskaz oštećene koji je ona dala poslije 17 godina, što "izaziva sumnju".

"Optuženi je vrijeme rata, kao častan i primjeran vojnik, proveo na prvoj liniji, što će potvrditi i svjedoci koje će Odbrana pozvati na te okolnosti", rekla je Dalipagić.

Nastavak suđenja Bogdanoviću, koji se brani sa slobode, zakazan je za 1. februara, za kada je planirano saslušanje prva dva svjedoka Optužbe.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.