|

Podignuta optužnica protiv Velibora Bogdanovića za zločine u Mostaru

Podignuta optužnica protiv Velibora Bogdanovića za zločine u Mostaru
0
F
FENA
10.11.2010. u 16:18
2
komentara
0

dijeljenja
Podignuta optužnica protiv Velibora Bogdanovića za zločine u Mostaru
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Velibora Bogdanovića (1970), kojeg se tereti za ratni zločin protiv stanovništva.
Velibor Bogdanović Veka rođen je i nastanjen u Mostaru, državljanin je BiH. Tereti se da je kao kao pripadnik HVO-a u Mostaru za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba na području općine Mostar između Armije BiH, s jedne, i HVO-a, s druge strane, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba i postupanju s ratnim zarobljenicima iz 1949. godine.

U optužnici se navodi da je Bogdanović dva puta krajem maja 1993. s još pet nepoznatih pripadnika HVO-a u vojnim maskirnim uniformama koji su svi bili naoružani automatskim puškama nepoznate marke i kalibra i s bombama zakačenim na uniformama dolazio u stan bračnog para Bošnjaka, iz kojeg su uzeli i prisvojili tehničke stvari, zlato i novac, a ispred stana otuđili njihovo vozilo.

Optužnica tereti Velibora Bogdanovića da je primjenom sile prisilio na seksualni odnos i silovao ženu u čiji stan je došao, a njenog supruga da je protupravno odveo u logor Heliodrom, u kojem je on bio trideset dana, gdje je psihički maltretiran.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...