Potvrđeni naši napisi
0

Zatvaranje OHR-a više nije prioritetni uslov za Bruxelles

Piše: F. B.
Füle: Prednost ima godišnji izvještaj
Füle: Prednost ima godišnji izvještaj
Zatvaranje Ureda visokog predstavnika više nije prioritetan uslov Bosne i Hercegovine za dobijanje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji, posredno je Srni u Bruxellesu potvrdio evropski komesar za proširenje Štefan Füle, koji je, međutim, u Evropskom parlamentu, ipak, iznio stav da bi trebalo ispuniti zadatke za okončanje rada ove kancelarije.

Füle je rekao da EU želi što skorije formiranje vlasti u BiH i da je potrebno da BiH radi na uslovima za zatvaranje OHR.

Ali, na pitanje novinara Srne da li će zatvaranje OHR-a biti uslov za dobijanje kandidature, što je donedavno bilo traženo, ili prioritet ima novi godišnji izvještaj u kojemu to nije navedeno kao uslov, Füle je odgovorio da "prednost ima godišnji izvještaj". 

Tako je evropski komesar potvrdio i napise našeg portala koji je prvi primjetio da se zatvaranje OHR-a ne spominje u godišnjem Izvještaju Evropske komisije, te da je to razlika u odnosu na isti izvještaj iz 2009. godine.

Aplikacija BiH za članstvo u Evropskoj uniji i sa OHR-om?

Evropski komesar za proširenje ponovo je pozvao BiH da ubrza reforme i naglasio da je ključno da Ustav BiH bude usklađen sa međunarodnim standardima.

"Uporedo je neophodno pospješivanje reformi i ispunjavanje uslova za okončanje djelovanja Kancelarije visokog predstavnika. Odmah nakon izbora došli smo u Sarajevo i to sa pravim porukama. Ta je poruka - bilo koji program, i bilo koja koalicija na vlasti bila, mora imati za okosnicu evropske ciljeve", rekao je File ranije na tribini "Balkan u srcu Evrope".