Maja Kocijančić
0

"Rasprava ministara spoljnih poslova EU o BiH pomjerena za februar ili mart"

SRNA
Maja Kocijančić
Maja Kocijančić
Rasprava ministara spoljnih poslova Evropske unije o BiH, okvirno najavljena za januar u Savjetu EU, pomjerena je za februar ili možda mart, potvrdila je Maja Kocijančić, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Osnova za tu raspravu su decembarski zaključci samita šefova država i vlada EU, zatim prijedlog za razmišljanje iz jula, sastavljen u Evropskoj komisiji i Savjetu, poslat članicama EU, kao i "neki drugi inputi", rekla je Maja Kocijančić.

U decembarskim zaključcima Savjeta EU, bosanskohercegovački lideri su pozvani na zajedničku viziju BiH i što skorije formiranje vlasti sa programom čiji su ključni dio evropske reforme.

"Poziv da se vlast što hitnije obrazuje stoji, ne zbog bilo kakve kazne, nego zato jer je to u najvećem interesu građana BiH, a posljedice, veliko zaostajanje za drugima u regionu, same po sebi bile bi vrlo loše", rekla je Kocijančićeva, odgovarajući na pitanje da li BiH ima rok u kojem treba da se formira vlast i da li bi otezanje možda donijelo neke mjere Evropske unije.

Drugi izvor iz Brisela kaže da će se rasprava zemalja članica voditi oko jasnog definisanja uloge koju bi u BiH imao naredni evropski predstavnik ili EUSR, o njegovim ingerencijama i tome što bi od njega ili nje moglo da se očekuje. Nekoliko članica već mjesecima u svojim ministarstvima radi na ovim analizama.

"Ličnost specijalnog predstavnika EU mora da ima visoki profil, ali prije toga mora da se tačno zna šta on može, a šta ne. Kad ćemo to znati, onda možemo znati i šta bi konkretno moglo da se preduzme u BiH da bi zemlja bila funkcionalna i da bi se prevazišle prepreke koje sada stoje na njenom evropskom putu", rekao je Srni jedan njemački diplomata, uključen u pripremu ove debate.

Ali, pitanje s kojim se sada suočava Brisel u vezi sa BiH jeste kako da se postavi prema zatvaranju OHR-a. Neke zemlje i dalje favorizuju zatvaranje, a druge su obnovile svoj poziv da OHR još ostane. Neki misle da bi trebalo, u pitanju zatvaranja OHR i da se uvaže i stavovi Sjedinjenih Država.
Nakon oktobarskog sastanka Ketrin Ešton i američkog državnog sekretara Hilari Klinton dogovoreno je da će EU i SAD nastupati koordinisano kada je riječ o BiH. Od tada je održano je nekoliko zajedničkih sastanaka diplomata iz kancelarije Catherine Ashton i iz State Departmenta o temi BiH.

Jedna od ideja, koja je kružila kuloarima posljednjih pola godine bilo je da bi OHR polagano odumirao, a da bi ga naslijedio ojačani EUSR. Kancelarija evropskog predstavnika imala bi, prema tom prijedlogu koji je originalno zastupala Njemačka, neke sankcijske ovlasti, slične onima koje danas ima OHR.

Prema današnjim informacijama briselskih diplomata, u State Departmentu razmišljaju i o mogućnosti da i oni organizuju razgovore o BiH. Još je sve u fazi planiranja, pa se ne zna u kojem bi formatu razgovor o BiH bio, da li bi bio zajednički evropsko-američki i na kojem političkom i diplomatskom nivou.