|

Zatraženo produženje pritvora za Rasemu Handanović

Zatraženo produženje pritvora za Rasemu Handanović
0
F
FENA
23.3.2012. u 18:27
0
komentara
0

dijeljenja
Zatraženo produženje pritvora za Rasemu Handanović
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za Rasemu Handanović, optuženu za zločine na području sela Trusina (općina Konjic), jer smatra da postoji opasnost da utiče na svjedoke i saizvršioce.
Odbrana se usprotivila ovom zahtjevu, predloživši da umjesto toga optuženoj budu određene mjere zabrane.

“Za ovaj zločin u toku je jedan postupak, a istraga se vodi još protiv osam osoba”, rekla je tužiteljica Vesna Ilić, usprotivivši se prijedlogu za mjere zabrane.

Ona je posebno napomenula da je, na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je optužena postigla sa Tužilaštvom, planirano da Handanović 30. marta svjedoči na suđenju optuženima za zločine u Trusini.

“Poznato je da je optužena postigla sporazum o priznanju krivnje i zbog te činjenice opravdano je da joj pritvor bude zamijenjen mjerama zabrane”, rekao je branilac optužene Senad Kreho.

Odbacio je i navode iz prijedloga Tužilaštva o tome kako je pokušan uticaj na 19 svjedoka, naglasivši da je Handanović tada bila u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Handanović je optužena da je, kao pripadnica Specijalnog odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), učestvovala u strijeljanju ratnih zarobljenika i civila.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika HVO-a počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993., sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, učestvovali su u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Prema optužnici, Bojadžić, bivši zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, rukovodio je napadom na Trusinu.

Ališpago je optužen da nije kaznio vojnike odreda koji su učestvovali u ubistvima, prenosi BIRN - Justice Report

Sud će odluku o prijedlogu za produženje pritvora donijeti naknadno.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.