{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Handanović: Svi su pucali u Trusini kad je Bojadžić naredio

F
16.4.2012. u 19:02
2
46
Handanović: Svi su pucali u Trusini kad je Bojadžić naredio
2
Handanović: Svi su pucali u Trusini kad je Bojadžić naredio
Rasema Handanović
Na suđenju u predmetu "Memić i ostali" svjedokinja Rasema Handanović, bivša pripadnica odreda “Zulfikar”, izjavila je da je u Trusini 16. aprila 1993. pucala u nekoliko postrojenih muškaraca hrvatske nacionalnosti zajedno s drugim vojnicima iz ove jedinice.
Odgovarajući na pitanja odbrane optuženog Mensura Memića u nastavku suđenja petorici optuženih za zločin u Trusini, Handanović je kazala da je strijeljanje izvršeno po naređenju optuženog Nihada Bojadžića, bivšeg zamjenika odreda “Zulfikar”.

Svjedokinja je rekla da je čula razgovor preko motorole kada je optuženi Nedžad Hodžić pozvao Bojadžića i pitao šta da radi sa zarobljenicima, a odgovor je bio da se pobiju.

“Između pet do sedam muškaraca bilo je postrojeno ispred zida. Neki su bili u uniformama, a neki u kombinaciji cvilne odjeće i uniforme. Nedžad je rekao: ‘Streljački vod’. U tom trenutku jedan od momaka počeo je da bježi. Nedžad je potom rekao: ‘Pucaj’. Jedni su pucali u momka, a drugi u postrojene kod jedne kuće”, prisjetila se Handanović.

Navela je da je ispred zarobljenika, osim nje, bilo nekoliko vojnika iz lokalne jedinice Armije BiH (ABiH), te suborci iz odreda - Hodžić, Memić, Edin Džeko, te izvjesni Pilet i Eniz Popara.

Po njenom iskazu, “svi su pucali”.

Svjedokinja je kazala da misli da je malo ispred nje s lijeve strane bio Memić i da je pucao u zarobljenika koji je pokušao pobjeći.

“Ja sam pucala u svim pravcima”, rekla je Handanović, koja je s Tužilaštvom BiH sklopila sporazum o priznanju krivice.

Kazala je da su u blizini bile zarobljene žene i djeca, koje je čuvao optuženi Dževad Salčin, ali da oni čin ubistava nisu mogli vidjeti.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika HVO-a počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993., Tužilaštvo BiH tereti Memića, Salčina, Hodžića, kao i Zulfikara Ališpagu i Senada Hakalovića.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, učestvovali su u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

U optužnici je navedeno da je Bojadžić, bivši zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, preko motorole rukovodio napadom na Trusinu.

Ališpago je optužen da nije kaznio vojnike odreda koji su učestvovali u ubistvima.

Protiv Džeke, koji se nalazi u pritvoru, Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog sumnje da je učestvovao u zločinima u Trusini.

Prije ispitivanja svjedokinje Handanović, odbrane optuženih Bojadžića i Ališpage završile su saslušanje zaštićenog svjedoka X, koje je počelo 2. aprila ove godine.

Edina Rešidović je svjedoku predočavala razlike u iskazima u istrazi i tokom svjedočenja.

U izjavi iz istrage vođene 2008., kako je pročitala braniteljica, svjedok X je naveo da je pred akciju na Trusinu Ališpago ostao na Igmanu, gdje je bila baza odreda, a za Bojadžića nije siguran, dok je na suđenju kazao da je Bojadžić suborce u školi u Parsovićima kod Trusine sačekao i rasporedio.

“Moja sjećanja su bolja sada nego 2008. godine”, odgovorio je svjedok.

Zaštićeni svjedok X je rekao da ga je optuženi Ališpago pitao o ubistvima i pljačkanju u Trusini, ali da ništa nije smio reći.

“Počeli su se formirati klanovi u odredu, a bila su i sumnjiva ubistva. Znate da sam se pravio lud, da sam se bojao za život”, odgovorio je svjedok Ališpagi.

Govoreći o pljačkanju stanovništva u Trusini, zaštićeni svjedok je rekao da su svi u tome učestvovali, nakon čega je burno reagovao optuženi Salčin, koji je zbog vrijeđanja svjedoka izbačen iz sudnice.

“Nisam vidio da je Salčin nešto uzeo, što ne znači da nije”, rekao je svjedok nakon izbacivanja optuženog.

Svjedočenje Raseme Handanović počelo je 30. marta, a bit će nastavljeno u petak, 20. aprila ove godine, prenosi BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: