Suđenje za zločine u Trusini
0

Zaštičeni svjedok Tužilaštva bio u grupi koju je predvodio Hodžić

FENA
U nastavku svjedočenja na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH optuženih za zločin u selu Trusina, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH rekao je da su optuženi Nedžad Hodžić i Nihad Bojadžić bili prisutni tokom postrojavanja jedinice prije napada u aprilu 1993. godine, javlja danas BIRN-Justice Report.

Zaštićeni svjedok, pod pseudonimom R, nekadašnji pripadnik Specijalnog odreda "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), kazao je da je tokom napada na selo, 16. aprila 1993. godine, bio u grupi koju je predvodio Nedžad Hodžić zvani "Džon Vejn".

"Neki vojnici su se predali. Prvo su ti Hrvati pucali na nas i ranjen je Samko. Nakon toga su se predali. Potom se desilo strijeljanje. Džoni je pretpostavljao da će Samko podleći i onda je naredio da pucamo. Znam da je jedan od tih Hrvata počeo bježati i onda je počela pucnjava", rekao je svjedok R, koji je dodao da on nije učestvovao u strijeljanju mještana Trusine.

Svjedok R je kazao i da je tokom napada na Trusinu vidio i Rasemu Handanović zvanu Zolja, kako ubija jednog civila koji se predao, tako što mu je ispalila rafal u grudi.

"U jednom momentu joj se predao i još jedan civil, koji je rekao da je musliman i da ga poštede. Ona ga je nasred sela natjerala da skine hlače kako bi pokazao koje je vjeroispovijesti", rekao je R, dodavši da se ispostavilo da je civil zaista bio Bošnjak, nakon čega je pošteđen.

Za ubistva 22 bivša pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i civila u Trusini počinjena 16. aprila 1993. sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, pripadnicima odreda "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande ABiH, te Senadu Hakaloviću, bivšem pripadniku 45. brigade "Neretvica" ABiH.

Handanović, bivša pripadnica odreda "Zulfikar", osuđena je na pet i po godina nakon što je priznala krivicu za zločin u Trusini.

Zaštićeni svjedok R, koji je sa svjedočenjem počeo 11. juna ove godine, kazao je da je Zulfikar Ališpago, bivši komandant Specijalnog odreda, bio "apsolutni autoritet" i "strog komandant".

"Dok je Zuka bio tu, nije bilo nediscipline. Nama je redovno naređivano da brinemo o postupanju sa civilima i ratnim zarobljenicima. Međutim, kada Zuke nije bilo tu, onda je Nihad nekada maltretirao ratne zarobljenike i Zukine komande se nisu poštivale", rekao je svjedok.

On je dodao i da su u odredu postojali pripadnici, među kojima je bio i on, koji su sebe zvali "zukinovcima" a koji su samo Ališpagu prihvatali kao komandanta, te pripadnici koji su se zvali "nihadovci", koji su bili privrženiji optuženom Bojadžiću.

Suđenje će biti nastavljeno 25. juna ove godine, kada će u korist Optužbe svjedočiti zaštićeni svjedok I.