BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločin u Trusini

FENA
Nekoliko dana po okončanju napada na selo Trusina kod Konjica u proljeće 1993. godine, svjedok Državnog tužilaštva, kako je ispričao, ukopao je ubijene komšije Hrvate.

Svjedok Salko Šahinović je na suđenju šestorici nekadašnjih pripadnika Armije BiH (ABiH) rekao da je sa komšijama nalazio ubijene mještane u kućama, a da je jedna grupa mrtvih bila u zaseoku Gaj.

"Znate šta znači kada čovjek vidi mrtva tijela komšija. Pričalo se da je Zolja poslije ranjavanja momka Samka izvršila strijeljanje u Gaju", rekao je Šahinović.

Rasema Handanović zvana Zolja, bivša pripadnica odreda "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande ABiH, priznala je učešće u strijeljanju civila i zarobljenih vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i osuđena je na pet i po godina zatvora.

Prisjećajući se početka napada na Trusinu, svjedok je ispričao kako su 16. aprila 1993. pored njegove kuće "proletjeli" naoružani vojnici prema zaseoku Kreše, u kojem su živjeli Hrvati.

On je čuo da je druga grupa vojnika otišla prema Gaju.

"Pucalo se sa svih strana. Galama, pucnjava i plač žena čuo se iz Gaja", prisjetio se Šahinović.

Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi sudi se za napad na selo Trusina u kojem je ubijeno 18 civila i četiri vojnika HVO-a.

Prema optužnici, Ališpago je bio komandant odreda "Zulfikar", Bojadžić njegov zamjenik, Memić, Salčin i Hodžić, pripadnici odreda "Zulfikar", a Hakalović vojnik 45. brdske brigade "Neretvica".

Svjedok je kazao da je u selu vidio vojnike iz Gornjeg Vakufa, te da je poslije čuo da su bili i "Zukini vojnici", kao i pripadnici 45. brigade ABiH.

Nakon što se napad završio, nekoliko vojnika iz Gornjeg Vakufa, kako je rekao svjedok, zaustavili su se kod njegove kuće i pokazivali mu par fotografija Hrvata iz Trusine.

Neki od njih mu je, prisjetio se, kazao da je majci jednog sa fotografije "automatom pravio križ", ali mu nije spominjao da je pucao.

Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, na suđenju je kazala da će vjerovatno biti naloženo novo vještačenje optuženog Hodžića nakon što je njegov branilac rekao da je optuženi njemu i supruzi spominjao da će izvršiti samoubistvo.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 14. maja, prenosi BIRN - Justice Report.