BiH
0

Suđenje za zločine u Trusini: Rafali u zarobljene civile i vojnike

FENA
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je bio očevidac ubistava hrvatskih civila i vojnika, počinjenih u selu Trusina kod Konjica u aprilu 1993. godine, javio je BIRN - Justice Report.

Nekadašnji vojnik jedinice "Tigrovi" pri 45. brigadi "Neretvica" ABiH, kojem je dodijeljen pseudonim J, rekao je da su saborac Enes Gagula i on u zaseoku Gaj vidjeli postrojene zarobljenike hrvatske nacionalnosti.

Nasuprot njima, kako je kazao, stajali su pripadnici brigade "Neretvica" i "Zukini vojnici", kojih je bilo više, našarani po licu i s trakama oko glave.

"Među postrojenima sam prepoznao Ivana Drlju. Ne znam kako, da li je bila neka naredba, uglavnom, strijeljani su. Bila je rafalna paljba. Vidio sam ženu vojnika, za koju sam saznao da je Zolja, kako je okrenula pušku prema njima i počela pucati. Pucali su i muškarci koji su bili oko nje. Ja ne znam ko je prvi počeo pucati", ispričao je zaštićeni svjedok J.

Sud BiH osudio je Rasemu Handanović zvanu Zolja, bivšu pripadnicu jedinice "Zulfikar", na pet i po godina zatvora zbog zločina u Trusini nakon što je priznala krivicu.

Za napad na Trusinu 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi.

Prema optužnici, Ališpago je bio komandant odreda "Zulfikar", Bojadžić njegov zamjenik, Memić, Salčin i Hodžić pripadnici tog odreda, dok je Hakalović, kako smatra Tužilaštvo BiH, bio vojnik 45. brigade "Neretvica".

Svjedok J je rekao da je noć prije napada na Trusinu bio u obližnjem selu Gostovići gdje je stiglo oko 20 "Zukinih vojnika" u crnim uniformama, koji su sutra ujutro krenuli prema Trusini.

On je, kako je kazao, s nekoliko saboraca otišao na brdo Marevac da čuvaju stražu u slučaju napada HVO-a.

Prema iskazu svjedoka, nakon što se čula pucnjava iz Trusine, od komandanta Seida Padalovića stigla je naredba da uđu u selo i smjeste civile u neku od kuća radi sigurnosti. "Na jednom mjestu sam vidio dvoje-troje ubijenih staraca", prisjetio se svjedok. On je kazao da je sa Gagulom smjestio civile te da su krenuli selom i naišli na postrojene zarobljene civile i vojnike.

Kako je rekao, Zolja i nekoliko "Zukinih vojnika" su ih udarali i psovali im. Svjedok je ispričao da je, koliko se sjeća, u selu vidio uznemirenu Zolju kako plače i vrišti te čuo da govori da "ni mačka neće ostati živa".

Za vrijeme napada u Trusini, svjedok, kako je rekao, nije vidio optuženog Hakalovića, kojeg poznaje. On je naveo da se spominjalo da je Samko predvodio "Zukine vojnike" u Trusini.

Samir Šemsović zvani Samko, nekadašnji vojnik jedinice "Zulfikar", ranjen je u akciji, nakon čega je ubrzo preminuo. Suđenje će biti nastavljeno u petak, 13. jula.