Prijedlog sporazuma
16

Pet do šest godina zatvora za Rasemu Handanović

FENA
Rasema Handanović
Rasema Handanović
Sporazumom o priznanju krivice predloženo je da Rasema Handanović bude osuđena na kaznu zatvora između pet i šest godina za zločine u selu Trusina kod Konjica, javio je danas BIRN-Justice Report.

Sud BiH će odluku o prihvatanju sporazuma između optužene i Tužilaštva BiH saopćiti 27. aprila.

Prema sporazumu, Rasemi Handanović će u zatvorsku kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od sredine aprila prošle godine, a optužena je obavezana i na saradnju s Tužilaštvom BiH.

"Sada kada poznajem zakone, smatram se krivom. Tada nisam poznavala zakone, izvršavala sam naredbe", kazala je Handanović, koja je u vrijeme zločina u Trusini 1993. imala 21 godinu.

Handanović, bivša pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), rekla je da je sporazum potpisala slobodnom voljom.

"“Žao mi je porodica i stradalih", kazala je Handanović, koja je priznala krivicu da je 16. aprila 1993. godine u Trusini, zajedno sa suborcima, po naređenju strijeljala tri hrvatska civila i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se predali.

Tužiteljica Vesna Budimir je u sudski spis uložila i saglasnost oštećenih da prihvataju sporazum i visinu predložene kazne.

Handanović je uhapšena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u aprilu 2011., a u BiH je izručena krajem prošle godine.

Ona je 30. marta 2012. započela svjedočenje na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima ABiH, optuženima za ubistvo 18 civila i četiri vojnika HVO-a u Trusini.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, pripadnici odreda "Zulfikar" i Hakalović, nekadašnji vojnik 45. brigade "Neretvica", učestvovali su u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta odreda, na teret je stavljeno da je rukovodio napadom, dok je Ališpago optužen da kao komandant nije kaznio vojnike odreda koji su učestvovali u ubistvima.

Handanović je tokom svjedočenja rekla da je vojnicima naređenje za strijeljanje u Trusini izdao Hodžić, nakon što mu je Bojadžić na pitanje šta da radi sa zarobljenicima odgovorio da ih treba pobiti.

Za zločine u Trusini, Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Edina Džeke, bivšeg pripadnika odreda "Zulfikar", koji se nalazi u pritvoru.