{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rasema Handanović osuđena na pet i po godina zatvora

S
30.4.2012. u 16:20
0
Rasema Handanović osuđena na pet i po godina zatvora
0
Rasema Handanović osuđena na pet i po godina zatvora
Rasema Handanović
Sud BiH osudio je Rasemu Handanović zvanu Zolja na pet i po godina zatvora zbog zločina protiv hrvatskog civilnog stanovništa i ratnih vojnih zarobljenika u selu Trusina u opštini Konjic tokom 1993. godine.
Handanovićeva je proglašena krivom po optužbi da je u aprilu 1993. godine učestvovala u dobro pripremljenom i isplaniranom napadu na selo Trusina, kojim je rukovodio Nihad Bojadžić zvani Blek, bivši zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande "Zulfikar" Armije BiH.

Kako se navodi u presudi, Bojadžić je prije napada naredio pripadnicima odreda da "niko u selu ne smije ostati živ", ne vodeći računa o razlikovanju civilnih i vojnih ciljeva.

"Nakon napada na selo, Nedžad Hodžić zvani "John Wayne" naredio je strijeljanje zarobljenih pripadnika HVO-a i civila. U strijeljanju je učestvovala Handanovićeva zajedno sa Hodžićem, Edinom Džekom, Mensurom Memićem i ostalim pripadnicima odreda 'Zulfikar'", rekla je sudija Jasmina Kosović.

Ovom prilikom ubijena su tri pripadnika HVO-a i troje civila koji su se prethodno predali.

Presuda Handanovićevoj izrečena je nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je optužena postigla sa Tužilaštvom BiH, a kojim je bila predložena kazna zatvora od pet do šest godina.

"Kada je u pitanju sankcija, Sud je imao u vidu da je optužena dala veliki doprinos u otkrivanju istine, te dala iskaz u drugim predmetima i istragama Tužilaštva za zločin počinjen u Trusini", obrazložila je sudija.

Sporazumom o priznanju krivice Handanović se obavezala da će svjedočiti u suđenjima vezanim za Trusinu. Sa svjedočenjem je započela 30. marta na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima Armije BiH koji su optuženi za ubistvo 18 civila i četiri vojnika HVO-a u Trusini.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, pripadnici odreda "Zulfikar", i Hakalović, nekadašnji vojnik 45. brigade "Neretvica", učestvovali su u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika. Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta odreda, na teret je stavljeno da je rukovodio napadom, dok je Ališpago optužen da kao komandant nije kaznio vojnike odreda koji su učestvovali u ubistvima.

Za zločine u Trusini Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Edina Džeke, bivšeg pripadnika odreda "Zulfikar", koji se nalazi u pritvoru, a iz SAD je izručen organima pravosuđa BiH.

Handanovićeva je uhapšena u SAD u aprilu 2011. godine, a u BiH je izručena krajem prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru. U izrečenu kaznu biće joj uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Handanovićeva je prva žena koja je osuđena za ratni zločin pred Sudom BiH.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba, ali ne na visinu krivično-pravne sankcije. Presudom su oštećeni upućeni na parnični postupak, prenio je Birn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: