Parlament BiH
0

Zatraženo da članovi Predsjedništva i Vijeća ministara dostave informacije o službenim putovanjima

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH naložio je Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH da najvišem organu zakonodavne vlasti dostave detaljne informacije o službenim putovanjima.

Na današnjoj sjednici usvojen je zaključak SBB-a kojim se obavezuje Kolegiji Zastupničkog doma PSBiH da zakaže tematsku sjednicu o vanjskoj politici BiH kojoj će prisustvovati i ministar Igor Crnadak i članovi Predsjedništva BiH.

Usvojen je i zaključak Nezavisnog bloka kojim se Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH obavezuju da parlamentarcima dostave detaljne informacije o službenim putovanjima.

Državni parlamentarci nisu prihvatili Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2016. godinu.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru, kojim se reguliše nadzor Parlamenta BiH nad radom svih budžetskih i vanbudžetskih institucija BiH, organa uprava i institucija s javnim ovlastima.

Riječ je o zakonu koji je predložila Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru i amandmana. Također usvojeni su i amandmani koje je na prijedlog zakona podnio zastupnik SBB-a Damir Arnaut.

Zastupnički dom PSBiH usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević. Riječ je o prijedlogu dopuna kojim je definisan represivniji pristup za počinioce krivičnih djela protiv integriteta BiH.

"Ne ograničavajući se na krivična djela terorizma, protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim snagama, krivična djela propisana Poglavljem XVI Krivičnog zakona BiH jesu djela najveće društvene opasnosti, zbog čega je potrebno primijeniti represivnije odredbe, odnosno onemogućiti zamjenu zatvorske kazne za novčanu, kao i prijevremeno puštanje osuđenih osoba na slobodu", navedeno je u obrazloženju prijedloga.

Državni parlamentarci usvojili su na današnjoj sjednici i Deklaraciju o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, čiji je predlagač zastupnik SDS-a Mladen Bosić. On je ranije izjavio da je interes da trasa autoputa bude Beograd-Bijeljina-Brčko-Tuzla-Sarajevo te da je riječ o najboljem prijedlogu povezivanja regije koji je politički neutralan.