BiH
4

Zastupnički dom FBiH dao odobrenje Vladi da odlučuje ko će potpisivati finansijske dokumente

Piše: E. G.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Zastupnički dom FBiH je na današnjoj vanrednoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršenju Budžeta FBiH za 2014. godinu po hitnom postupku.

Ono što je usvojeno ovom dopunom je to da se, u slučaju kada ministar finansija ne može potpisati neki akt, da Vlada može ovlastiti nekoga iz Ministarstva finansija da to uradi ili nekoga od članova Vlade.

Zakon je upućen u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku jer je sama dopuna bila zahtijev i MMF-a kako bi nastavili sa stand-by aranžmanom.

SDA je imala amandman kojim je tražila da bude precizirano kako je prvi potpisnik ministar finasija ili onaj kojeg ovlasti Vlada, a ne osoba koju će Vlada ovlastiti, na šta je ministar finansija Ante Krajina objasnio da "osoba koju Vlada ovlasti" ne isključuje ministra.

Šef Kluba SDA Ismet Osmanović je kazao da ovlasti u ovom pogledu treba zadržati na Vladi, to jeste da samo članovi Vlade mogu potpisati akte, jer ako se kaže da to može biti neka osoba koja bude ovlaštena, onda to može biti i neko izvan Vlade. Međutim, kazao je da povlače amandman ako se Vlada i ministri ne slažu s njim. Na kraju je prihvaćeno da osoba koju imenuje Vlada FBiH iz Ministarstva finansija ili član Vlade mogu biti potpisnici.

Podsjećanja radi, problemi s tim ko će potpisati određene akte nastali su kada je ministar Krajina smijenjen.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu RS i Distriktu Brčko. HDZ BiH je na ovaj Prijedlog uložio osam amandmana.

Predstavnički dom je održao temetsku sjednicu 27. februara ove godine gdje su doneseni zaključki da Zastupnički dom zaduži nekoliko federalnih ministarstava da pripreme izmjene važaćih zakona koji će osigurati jednaka prava povratnika u RS, ako i onih u FBiH.

Ministar izbjegliglih i raseljenih osoba Adil Osmanović je kazao da je cilj ovog zakona da se osiguraju jednaka prava povratinicima u RS, kao što imaju i oni u FBiH, a u pogledu poreskih olakšica, subvencija, zdravstvene zaštite, boračkih prava i slično, a u cilju održivog povratka.

"Predložen je potpuno novi Prijedlog zakona kojim bi bile obuhvaćene oblasti socijalne , zdravstvene, boračke i invalidske zaštite povratničke populacije kao najvažniji segment sistemske zaštite u FBiH. Vlada FBiH je usvojila ovaj Prijedlog i usvojila ga u parlamentarnu proceduru", kazao je Osmanović.

On je kazao da je Prijedlogom zakona definisano ko se smatra izbjeglicom i raseljenim licem te da je propisano da prava po ovom Prijedlogu zakona mogu ostvariti i koristiti povratnici koji su se "dobrovoljno vratili i prijavili u mjestu prijeratnog prebivališta, a koja su imali prebivalište na teritoriji FBiH. Povratnici zadržavaju korištenje stečenih prava i ostvaruju pravo u skladu sa ovim zakonom pod uvjetom da ista prava ne ostvaruju u mjestima prijeratnog prebivališta".

Rasprava o ovom Prijedlogu zakona je još uvijek u toku.