BiH
63

Osmanović: Zakon o povratnicima veoma važan i neophodan

FENA
Adil Osmanović
Adil Osmanović
Ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Federacije BiH Adil Osmanović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distriktu BiH veoma važan i neophodan zakon.

Ovim zakonom, o kojem se danas trebaju izjasniti poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uređuju se uvjeti, način i postupak za ostvarivanje i korištenje prava stečenih na osnovu federalnih zakona i drugih propisa povratnika u entitet RS i Brčko Distrikt BiH.

Osmanović je istaknuo da je na izradi ovog zakona radila radna grupa iz nekoliko resornih ministarstava koji imaju u nadležnosti realizaciju prava povratnika.

"Tokom rasprave poslanici su pokazali opredijeljenost za povratak i kako bi se pomoglo povratnicima koliko se može", naglasio je Osmanović.

Kazao je da postoje povratnici koji izvade ličnu kartu u Zvorniku ili Doboju, a poslije kada im je potrebno liječenje izvade ličnu kartu u Zenici ili Tuzli. Potom kad ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu ponovno se prijavljuju u Zvornik ili Doboj.

Također, ovim zakonom, tvrdi Osmanović, se rješavaju i pitanja poreza na dohodak i olakšice u tom smislu.

Primjera radi ukoliko osobe žive u RS-u, a rade u Federaciji BiH nisu do sada imale olakšice prilikom vraćanja poreza sada će i one imati istu poziciju kao i oni koji rade u FBiH i žive u FBiH.

Očekuje se da se poslanici danas izjasne o ovom zakonu.