{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osmanović: Zakon o povratnicima veoma važan i neophodan

F
1.4.2014. u 16:01
63
11
Osmanović: Zakon o povratnicima veoma važan i neophodan
63
Osmanović: Zakon o povratnicima veoma važan i neophodan
Adil Osmanović
Ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Federacije BiH Adil Osmanović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distriktu BiH veoma važan i neophodan zakon.
Ovim zakonom, o kojem se danas trebaju izjasniti poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uređuju se uvjeti, način i postupak za ostvarivanje i korištenje prava stečenih na osnovu federalnih zakona i drugih propisa povratnika u entitet RS i Brčko Distrikt BiH.

Osmanović je istaknuo da je na izradi ovog zakona radila radna grupa iz nekoliko resornih ministarstava koji imaju u nadležnosti realizaciju prava povratnika.

"Tokom rasprave poslanici su pokazali opredijeljenost za povratak i kako bi se pomoglo povratnicima koliko se može", naglasio je Osmanović.

Kazao je da postoje povratnici koji izvade ličnu kartu u Zvorniku ili Doboju, a poslije kada im je potrebno liječenje izvade ličnu kartu u Zenici ili Tuzli. Potom kad ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu ponovno se prijavljuju u Zvornik ili Doboj.

Također, ovim zakonom, tvrdi Osmanović, se rješavaju i pitanja poreza na dohodak i olakšice u tom smislu.

Primjera radi ukoliko osobe žive u RS-u, a rade u Federaciji BiH nisu do sada imale olakšice prilikom vraćanja poreza sada će i one imati istu poziciju kao i oni koji rade u FBiH i žive u FBiH.

Očekuje se da se poslanici danas izjasne o ovom zakonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: