{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen Prijedlog zakona o pravima povratnika FBiH

F
1.4.2014. u 17:46
8
14
Usvojen Prijedlog zakona o pravima povratnika FBiH
8
Usvojen Prijedlog zakona o pravima povratnika FBiH
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su danas na vanrednoj sjednici Prijedlog zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska (RS) i Brčko distrikt BiH, a o njemu bi se trebao izjasniti i Dom naroda Parlamenta FBiH.
Ovim zakonom uređuju se uvjeti, način i postupak za ostvarivanje i korištenje prava stečenih na osnovu federalnih zakona i drugih propisa povratnika u RS-u i Brčko distrikt BiH iz oblasti socijalne i zaštite porodice s djecom, branilačko-invalidske i zdravstvene zaštite, te prava iz oblasti poreza na dohodak.

Federalna vlada utvrdila je tekst Zakona 4. decembra 2013. godine, a jučer ga je ponovo razmatrala i uvažila zahtjev Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica da u parlamentarnu proceduru uputi po hitnom, umjesto po dosadašnjem skraćenom postupku.

Ovaj zakon povratnikom smatra osobu koja je ostvarila ili će ostvariti pravo na povratak iz FBiH u RS-u i Brčko distrikt BiH, uz obaveznu prijavu mjesta prebivališta u mjestu povratka, bez ograničenja u pogledu datuma prijave prebivališta u mjestu prijeratnog prebivališta.

Resorni ministar Adil Osmanović poslanicima je kazao da prava iz ovog zakona mogu ostvariti osobe koje su se dobrovoljno vratile i prijavile prebivalište u mjesto prijeratnog prebivališta (koje su imale do 30. aprila 1991. godine) u RS ili Brčko distrikt BiH i koje su imale prebivalište ili boravište u FBiH, po osnovu statusa raseljene osobe.

Ove osobe zadržavaju korištenje stečenih prava i ostvaruju prava u skladu s ovim zakonom ukoliko su prije stupanja na snagu ovog zakona imala boravište odnosno prebivalište u FBiH, pod uvjetom da ta prava ne ostvaruju po propisima RS-a ili Brčko distrikta BiH.

- I nekoliko godina nakon što su napustili prijeratna prebivališta, veliki broj ljudi (oko 103.816) želi da se vrati u svoje domove. Prema procjeni Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica danas između 10.000 i 15.000 povratnika koji žive na području entiteta RS-a više od pet ili 10 godina je zadržalo lične karte u općini raseljenja u FBiH da bi mogli ostvariti stečena prava raseljenih osoba, prvenstveno zdravstvene zaštite i drugih oblasti - istaknuo je ministar.

Prema dnevnom redu poslanici bi se danas trebali izjasniti i o Prijedlog zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: