Komentari (18)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Evo rješenja: Smanjite sebi plate.
Bravo!
treba ih sve pojebat da zatrudne pa ne bi na taj nacin raspravljali o tome vec bi porodljima dali normalnu sumu od koje se moze zivjeti...
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Izmjene su OK koliko sam ja shvatio, povecavaju se naknade za nezapolsne majke, ali nije uredu da se tim cinom samanjuju naknade za zaposlene majke. To je po meni neprihvatljivo.
Je li uredu da jedna majka prima 120 KM, a da druga prima 360 KM odnosno 460 KM ??? Gdje je tu logika??? Ova jadna jos nema posla nije nista ranije mogla obezbjediti djetetu a nece ni poslije te naknade ali eto ova koja ima posao ona je ugrozena!!! p.s. za ocekivati bi bilo da se MAJKE SOLIDARISU, da same od sebe pokrenu incijativu da se primanja izjednace SVIM PORODILJAMA!!! Jer i nezaposlene su rodile djecu koja takoder imaju ISTE potrebe kao i ona koja su rodile zaposlene!!!
Ja nisam rekla sve majke, rekla sam neke, ima i onih koje bi da se zaposle a da nista nerade. Ako neko zna kako je tesko doci do posla ja znam i prvo djete kad sam rodila bila sam na birou jer sam bila pod ugovorom, pa sam djete od 5 mjeseci ostavila da idem raditi a dovoljno je bilo jezika oko mene kako novac nije sve u zivotu. Moja prijateljica je uzela godisnji da se porodi i to carski i nakon 3 sedmice pocela raditi. Ono sto mi smeta tvoje potenciranje ne solidarnosti kada je upitanju nepravda drzave. Ni 180 KM majkama na birou nije nista a ni 360. Ali kad pogledas sta mogu penzioneri ili invalidi. Jedini koji imaju su oni na vlasti.
Zaposlenim porodiljama se smanjile naknade za 100 KM, a koliko ja znam nezaposlenim porodiljama te naknade nisu puno vece od 100 KM!!! Ko ima njemu daj jos i vise a ko nema njemu nedaj nista!!! p.s. Vjerovatno one nezaposlene mogu zadovoljiti potrebe svoje djece sa 100 i kusur KM 12 mjeseci za zivota djeteta (one nemaju primanja ni prije ni poslije) a one zaposlene ne mogu prezivjeti tih 12 mjeseci sa 360 KM.
Ja ne znam zasto cjelo vrjeme udaras po zaposlenim majkama. Ja se slazem da je 120 km mizerno, ali ne treba ni nekom ko radi udarati po ledjima. Pola majki sa biro kaze ja moram biti kuci mene moje djete treba, a majku koja radi i ovako placa za nezaposlene djete ne treba, ona valjda svoje ne voli. Uostalom mislim da netreba izjednacavati zaposlenu i nezaposlenu majku vec obema kategorijama povecati doprinose.
Kao prvo nije istina da nezaposlene majke sjede kod kuce jer one zele biti uz dijete ( to bi naravo zeljela svaka majka, jer je to najbolje za dijete ali zelje su jedno a mogucnosti su drugo!). Vecina ih sjedi kuci uz dijete jer ne moze da se zaposli, nema nekoga ko ce je pogurati ili nema koverte da nekome stavi u dzep!!! E sad ne znam tacno iz kojih se sve sredstava isplacuju ove naknade porodiljama, na koji se nacin puni budzet (fond) za ove svrhe!!! U svakom slucaju OVAKVA RASPODJELA NIJE POSTENA I FER!!! Za jednu kanton izdvaja 120 KM a za drugu izdvaja 460 KM!!! Neka kod nezaposlene radi muz, znaci samo se od jedne plate "odbija" i puni budzet! Neka kod zaposlene radi i muz, od dvije plate se "odbija" i puni budzet! NEKA ONDA NAKNADA ZA ZAPOSLENU BUDE DUPLO VECA OD ONE KOJU PRIMA NEZAPOSLENE, a ne 3-4 puta veca!!!
KOJA LOGIKA...POVEĆAVAJU NAKNADE NEZAPOSLENIM PORODILJAMA ZA 50% A ZAŠTO PO TOJ LOGICI NISU POVEĆALI I OVIM ZAPOSLENIM? ČISTA DISKRIMINACIJA!!! TREBA OVO OPET MOTKAMA RASTJERATI...
Zaista je suludo da se na ovakvim stvarima stedi,zasto svoje plate ne upolove koje su i onako abnormalno velike,ali o tome ne dozvoljavaju ni da se prica..ma sta da ocekujemo kad vidimo ko nam sjedi u na skupstini,zamislite samo jednog Backovica,jednog Radeljasa..koji jedino znaju kako na dobra nacin se posvadjati i pokrasti..
Kako smo u svemu dotakli dno, zamisli covjece Esed Radeljas i Damir Cardzic, polupismeni i neobrazovani ljudi donose zakone.
KS po obicaju hoce da pokaze kako nesto radi, pa na najosjetljivijim stvarima hoce da ustedi ... vi ste ti koji ne bi ni osjetili da vam se smanji plata, zasto to ne radite.
KADA CE SEBI SMANJIVATI PLATE I DOPRINOSE
Pricaju o ciframa, postotcima a niko o konacnoj sumi, pa niko od ovih zena se ne bi aktivirao da im se na neki nacin ne "zakidaju" prava i novac
u nas u hercegovini (kaliforniji) je standard toliki da o ovome niko i ne priča :-(