BiH
14

Zastupnici u Skupštini KS raspravljaju o porodiljskim naknadama

FENA
U nastavku sjednice zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom i to po skraćenom postupku.

Naime, nakon što se grupa majki spontano okupila oko zajedničkog problema i za sutra najavila proteste ispred zgrade Vlade KS-a zbog toga što su im smanjene naknade za 100 KM, ova tačka naknadno je ubačena na dnevni red današnje sjednice.

Nakon ove odluke, porodilje u KS-u će dobijati oko 360 KM, što nije ni blizu osnovnih potreba jedne bebe.

Kantonalni ministar za rad, socijalna pitanja, raseljene osobe i izbjeglice Muamer Bandić je pojašnjavajući novonastalu situaciju, zastupnicima kazao da je ranije zakonsko rješenje u vezi s ovim pitanjem predviđalo naknadu u iznosu od 60 posto prosječne plaće, s tim da ne može biti manja od najniže plaće za zaposlenike u skladu s propisima Vlade Federacije BiH, odnosno Općim kolektivnim ugovorom.

Nadalje, prosječna plaća je Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom definirana na način da se uzima prosječna plaća Kantona Sarajevo po statistici i da se ista množi s koeficijentom koji se svake godine uređuje podzakonskim aktom.

  • Ova plaća trenutno iznosi 600 KM. Najniža plaća, kao drugi način obračuna ove naknade, bila je uređena Općim kolektivnim ugovorom. Ugovorom je propisano da se najniža bruto plaća utvrđuje kolektivnim ugovorom za područje djelatnosti, s tim da bruto satnica s doprinosima iz plaće i na plaću te porezima na plaću ne može biti manja od 2,95 KM, kao i da najniža neto satnica ne može biti manja od 1,75 KM - kazao je Bandić.

Zaključio je da ovim žene/majke neće biti oštećene.

Do sada su žene/majke imale pomoć po ovom osnovu u iznosu od 20 posto prosječne plaće Kantona Sarajevo koja sada iznosi, kako je naprijed navedeno, 600 KM. Po ovoj izmjeni zakona ta pomoć se povećava na 30 posto prosječne plaće.

Precizno rečeno pomoć ženi/ majci koja nije u radnom odnosu do sada je iznosila 120 KM mjesečno, a sada bi trebala iznositi 180 KM mjesečno na period od 12 mjeseci

Zastupnici su podsjetili da je prosječna korpa za četvoročlanu porodicu 600 KM.

Dopredsjedavajući SKS-a Kemal Ademović smatra da se porodiljama koje ne rade povećavaju primanja, ali da je u principu ovo loše rješenje jer je neprihvatljivo da se istoj kategoriji rodiljama, bez obzira na njihov socijalni status, uvodi različita skala, da se jednima isplaćuje 360, a drugima 120 KM.

  • Predlažem izjednačenje ovog zakona, a ponuđena izmjena je bolja od postojeće. Ministar Bandić je čovjek koji u cjelokupnim svojim aktivnostima koje provodi pokušava da dođe do što boljih i pravednijih zakonskih rješenja - kazao je Ademović.

On je kazao da će podržati ponuđeno rješenje kao privremeno samo u slučaju da se na 180 KM doda još 10 posto više primanja za žene/majke.

Nakon rasprave, zastupnici će donijeti odluku o ovom prijedlogu.