BiH
73

Zašto se Ustavni sud FBiH ne izjašnjava o apelaciji Milana Dunovića?

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavni sud Federacije BiH neće na sjednici koja je zakazana za 13. oktobar raspravljati o apelaciji potpredsjednika FBiH Milana Dunovića za ocjenu ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH.

Kako nam je potvrđeno, Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine naredni utorak će održati sjednicu na kojoj neće biti razmatrana apelacija Milana Dunovića.

"Nemam nikakvih povratnih informacija tako da ne znam kada će se to naći na dnevnom redu i na to ne mogu utjecati. Zašto to rade, mogu samo nagađati jer ne znam pravi razlog zbog kojeg se odugovlači", kazao je za Klix.ba Dunović.

Dunović dodaje da stav Demokratske fronte nije da će se ova stranka vratiti u Vladu Federacije BiH ako bude potvrđena i apelacija s obzirom na to da odluku o eventualnom povratku u Federalnu vladu ili izlasku iz svih nivoa vlasti treba donijeti Glavni odbor stranke.

"Ovo s Ustavnim sudom FBiH je proces koji teče nekim svojim tokom. Ne bi bilo korektno da kažem da se koristi pravosuđe u političke svrhe, ostavljam čitaocima portala Klix.ba da zaključe da li je to tako. Nejasno mi je samo zašto se od šestog mjeseca čeka stavljanje apelacije na dnevni red", rekao je Dunović.

Privremenu mjeru stavljanja uredbe van snage Ustavni sud FBiH je odbio smatrajući da se uredbom ne nanose nesagledive štete FBiH kako je bilo navedeno u zahtjevu za privremenu mjeru.

"Ne bih da ulazim u način odlučivanja sudija Ustavnog suda FBiH i na to nemam pravo, ali bilo bi korektno da se apelacija stavi na dnevni red", zaključio je Dunović.

Podsjećamo, potpredsjednik Federacije BiH je Ustavnom sudu uputio apelaciju 9. juna i od tada čeka odgovor.

Prema nezvaničnim informacijama, većina sudija Ustavnog suda FBiH ocjenjuje Dunovićevu apelaciju opravdanom jer, kako smo saznali, nije u skladu sa Ustavom FBiH jer se ta materija mora regulisati zakonom, a ne uredbom.

Uredba o načinu imenovanja u javnim preduzećima u FBiH ključni je razlog zbog kojeg vlada Fadila Novalića i danas djeluje u krnjem sastavu.

Naime, ministri iz Demokratske fronte su nakon usvajanja Uredbe podnijeli ostavke na mjesta ministara u Vladi FBiH.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara prihvatio je ostavku dva od četiri ministra, koliko je Demokratska fronta imala u organu entitetske vlasti.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da se susretao i sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem s kojim je razgovarao o formiranju vlasti u FBiH.

"DF je bio spreman vratiti se u vlast pod uslovom da Sud proglasi uredbu koju je donijela Vlada FBiH nevažećom, odnosno da pokaže da je DF po tom pitanju upravu. Međutim, mi još nemamo nikakvu presudu", kazao je novinarima lider SDA.