Policijski grb u krvavim rukama
0

Zašto je Jovica Mirosavljević suspendiran iz SIPA-e

Sarajevo-x.com
Jovica Mirosavljević (Foto: FTV)
Jovica Mirosavljević (Foto: FTV)
Apel direktoru SIPA-e da reagira i postavi se u skladu s pravilima službe u situacijama kakva je ona sa Jovicom Mirosavljevićem, komandirom specijalnog antiterorisitčkog tima Alfa, koji javno podržava Četnički ravnogorski pokret – urodio je plodom.

Međutim, ono što je još pogubnije po kredibilitet ove državne agencije, kada govorimo o liku i djelu Mirosavljevića, jesu ozbiljne indicije da je on bio saučesnik ubistva iz 1992. godine, koje se dogodilo u prostorijama Policijske škole na Vracima. Mirosavljević je danas premješten na drugo radno mjesto. To bi trebao biti početak kraja specijalca koji je, nažalost, uspio okačiti grb prestižne policijske agencije na svoje krvave ruke.

Jovica Mirosavljević, dakle, više nije komandir Antiterorističkog tima SIPA-e. Zbog fotografija koje je sinoć objavila Federalna televizija. Međutim, postoji i drugi dio priče. Mnogo bitniji. Samir Mišić, dječak, ubijen je 1992. godine u Policijskog akademiji na Vracama. Njegova majka Safa kazala je da tijelo nije ni vidjela jer se nije moglo ni doći. Nije bila ni na dženazi. Samir je bio polaznik Policijske akademije.

Baš kao i Andrej Buntić, koji dobro poznaje Jovicu Mirosavljevića. Kad je bio taj napad na školu, on je odmah otišao s njima. Stavio je bijelu traku, opisuje Buntić. Mirosavljević je tada zadužio i pušku. I stao rame uz rame sa s Mandićevim specijalcima koji su zarobli učenike bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. S puškom u ruci viđen je na mjestu ubistva Samira Mišića.

On je bio s njima tu. S tim koji su pucali, tvrdi Buntić. Neke druge činjenice Buntić sa sigurnošću može potvrditi. Učenik Jovica Mirosavljević je na Vracama 1992. godine fizički zlostavljao zarobljene bošnjačke i hrvatske učenike. "Čekao nas je na putu za spomen-park Vrace. Bilo nas je 12 zarobljenih. Držali su nas dva-tri sata. Udarali su nas kundacima. Nekad on, nekad drugi", sjeća se Buntić.

On i drugi učenici kasnije su razmijenjeni. Mirosavljevića više nisu viđali. Sve dok nije imenovan za komandira najelitnije jedinice u SIPA-i koja je, zanimljivo, bila zdužena i za hapšenje ratnih zločinaca, objavila je Federalna televizija.