U Bijeljini uhapšen Goran Mihajlović optuženi za ratni zločin

F
FENA
10.11.2011. u 12:22
10.11.2011. u 12:50
0
1
U Bijeljini uhapšen Goran Mihajlović optuženi za ratni zločin
0
U Bijeljini uhapšen Goran Mihajlović optuženi za ratni zločin Foto: Ilustracija
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), uhapsili su u Bijeljini Gorana Mihajlovića, koji se sumnjiči za zločine nad civilima počinjene 1992. godine u bihaćkom selu Orašac, objavio je Birn Justice Report.
Mihajlović, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije Republike Srpske, osumnjičen je za učešće u ubistvima pet osoba 22. septembra 1992. godine u zaseoku Mešići (selo Orašac).

“Mihajlović se sumnjiči da je 22. septembra 1992. godine u zaseoku Mešići, skupa s drugim osobama, došao pred kuću Ibrahima Mešića pozivajući Šaćira Mešića, za kojeg su znali da se nalazi u toj kući, da izađe van kako bi ga navodno odveli na razgovor. Kada se pojavio na vratima, u njegovom pravcu su iz automatskih pušaka ispucali više metaka, ali je on uspio pobjeći”, kazao je Jasmin Mesić, tužilac Kantonalnog tužilaštva u Bihaću.

Tužilac Mesić je rekao da se Mihajlović dalje sumnjiči da se vratio u kuću iz koje je pobjegao Šaćir, gdje je ispucao više rafala i ubio Safiju i Havu Mešić te Minu Hranjicu. Nakon toga je jedan od napadača, u namjeri da prikrije zločin, zapalio kuću.

“Vani su napadači pronašli vlasnika kuće Ibrahima Mešića, kojeg su ubili, da bi nakon par dana Šaćira Mešića pronašli u zaseoku Lončić, gdje su ga ubili, ali njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno”, naveo je Mesić.

Mihajlović će tokom dana biti ispitan od tužioca Tužilaštva USK-a, nakon čega će Kantonalnom sudu u Bihaću biti upućen prijedlog za određivanje pritvora.

Za učešće u zločinu u zaseoku Mešići, već se sumnjiče Zoran i Svetko Tadić, Željko Babić i Zoran Bego, koji se već nalaze u pritvoru po nalogu Kantonalnog suda u Bihaću.

U Kantonalnom tužilaštvu Bihać su najavili da je istraga u ovom predmetu u završnoj fazi i da se donošenje konačne tužilačke odluke očekuje uskoro.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: